В Україні створять надійні місця для зв’язку без електропостачання

1 год назад 0

Тобто працюють над створенням у публічних місцях доступу до інтернету, який не залежатиме від аварійних знеструмлень. 

Про це в інтерв’ю Forbes повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. 

 «Зараз  міркуємо, як під час вимкнень електроенергії забезпечити громадян максимально сталим звʼязком. Без світла в деяких регіонах не працюють і вежі мобільного звʼязку, і провайдери фіксованого інтернету. Ми розуміємо, яка ситуація в кожного провайдера, скільки генераторів та акумуляторів вони купують, як можемо допомогти», – сказав Михайло Федоров.

Для здійснення  цього задуму розглядаються використання терміналів Starlink  і систем зберігання енергії Tesla Powerwall.

«Хочемо забезпечити країну «залізобетонними» місцями для звʼязку за будь-якої ситуації. У тому числі розглядаємо використання Tesla Powerwall, Starlink, щоб такі точки публічного звʼязку були в Україні й працювали незалежно від роботи енергомережі», – розповів міністр.

Наразі, за його словами, проводяться тестові випробовування.

«Я не знаю, скільки буде таких точок доступу. Зараз робимо кілька тестових спотів, подивимось у найближчий місяць на їх роботу і будемо масштабувати», — уточнив Михайло Федоров.

За його словами, Мінінфраструктури ось-ось отримає чергову партію терміналів Starlink. Наприклад, польські партнери поставлять їх 1570.

«Вони ще в дорозі. Частину використаємо для створення публічних точок Wi-Fi, частину – на залізниці, частину – на обʼєкти соціальної інфраструктури та для потреб військових», – зазначив Федоров.

На сьогодні  Україна вже отримала понад 20 тис. терміналів. Майже 15 тис. з них фінансується міжнародними партнерами: урядом Польщі, міністерствами цифрової трансформації Євросоюзу, USAID.