В Україні відзначають День Державного Прапора

2 года назад 0

Сьогодні, 23 серпня, в Україні відзначають День Державного Прапору. У 2004 році указом Президента свято встановлене “на вшанування багатовікової історії українського державотворення, державної символіки незалежної України та з метою виховання поваги громадян до державних символів України”.

Уперше утвердження синьо-жовтого прапора, як державного, відбулося під час проголошення Української Народної Республіки (УНР). Потім в історії України був період червоного «серпасто-молоткастого», а за синьо-жовтий саджали до в’язниць. Лише в березні 1990 року вперше в новітній історії України національний синьо-жовтий прапор замайорів на ратуші міста Стрий Львівської області. 

23 серпня 1991 року група народних депутатів внесла український прапор до сесійної зали Верховної ради, а 4 вересня його підняли над будівлею парламенту. Сьогодні він не тільки державний прапор, а й символ боротьби та спротиву проти російського загарбника.  

Раніше повідомлялося, що херсонець, полковник армії УНР, відомий український політичний діяч Володимир Кедровський зберіг унікальний український прапор, який уперше замайорів у роки Української революції 1917-1921 років. Нещодавно він повернувся до України та виставлявся в Національному музеї історії України у Другій світовій війні.