В Україні ввели профстандарт вчителя початкових класів

6 лет назад 0

Міносвіти і представники освітянської спільноти розробили професійний стандарт вчителя початкових класів. У документі докладно, по-поличках розкладено, яку кваліфікацію повинна мати людина, що хоче бути або працює вчителем.

Як повідомили в прес-службі МОН, Міністерство соціальної політики затвердило стандарт «Вчитель початкових класів закладу загальної середньої освіти», оприлюднивши його в відповідному реєстрі, передає «ЗіБ».

У документі чітко виписана загальна інформація про стандарт, навчання та професійний розвиток вчителя і найголовніше – конкретний перелік його функцій: планування і здійснення освітнього процесу, забезпечення і підтримка навчання, виховання і розвитку учнів, рефлексія та професійний саморозвиток, проведення педагогічних досліджень, надання методичної

допомоги колегам з питань навчання, узагальнення власного педагогічного досвіду та його презентація педагогічній спільноті, оцінювання результатів роботи вчителів початкових класів закладу загальної середньої освіти.

Для кожної функції конкретизовано професійні компетентності, знання, вміння та навички, якими має володіти педагог. Зазначена також інформація про предмети та засоби праці вчителя.

Профстандарт може використовуватися для оцінювання кваліфікації вчителя під час його прийняття на роботу, атестації чи сертифікації, присвоєння категорії тощо.