В’язниця за ворожнечу до українців

1 год назад 0

Вчора, 26 жовтня,  окружний суд у чеському Кладно відправив Патріка Тушла та Томаша Чермака, звинувачених у ненависницьких висловлюваннях щодо українців у публічному відео, до в’язниці на десять і шість місяців. 

Про це пише Novinky.cz. Обидва в суді визнали, що форма відео була невідповідною.  Вирок  винесли того ж дня, коли суд розпочав розгляд справи. Обох фігурантів, які до того перебували під вартою, доставив до суду конвоїр. Крім ЗМІ, за процесом спостерігали кілька десятків представників громадськості та їхніх родичів. 

У своїй заяві до обвинувачення Тушл вибачився за ненормативну лексику, використану у відео. При цьому він додав, що почувається невинним, але форма відео була невідповідною. Чермак сказав судді, що зробив помилку, а також визнав недоречність виступу. 

Обвинувачення порушено прокурором за вчинення злочину, пов'язаного з наклепом на націю, расу, етнічну групу чи іншу групу осіб, а також за розпалювання ненависті до групи осіб або обмеження їх прав і свобод. Згідно з обвинуваченням, у серпні цього року двоє чоловіків транслювали в соцмережах відео, в якому  зневажали українців. Наприклад, Чермак серед іншого сказав: «Українці тут починають множитися. Ми повинні діяти зараз, або ми підемо до біса». У відео також було кілька образливих і нецензурних висловлювань.