Влада Херсона витратила на власний піар близько півмільйона гривень: кошти отримали “обрані”

2 года назад 0

Низка херсонських ЗМІ у грудні вчергове отримала фінансування з міського бюджету.

Як повідомляє ІРС Херсон, загальна сума закупівель послуг “з висвітлення діяльності Херсонської міської ради, її виконавчих органів та міського голови у друкованих засобах масової інформації” – близько 450 тисяч гривень, починаючи з липня  2021 року.

За даними Прозоро, кошти з міського бюджету на “висвітлення діяльності” мера Херсона Ігоря Колихаєва, міськради і її виконкому отримали  три товариства з обмеженою відповідальністю  –   «Інформаційне агентство «Улюблене місто» ,  ТРК   « Перший регіональний» ,    « ДСМ-Україна» , а також фізособи-підприємці  Дорофєєва Наталія Сергіївна,   Гідулянов Андрій Павлович Григор’єва Лідія Миколаївна,   Вірлич Євгенія Михайлівна .

Усі вони отримали рівні суми за свої послуги –  по сім тисяч гривень без ПДВ із бюджету територіальної громади Херсона.

Замовником закупівлі, що відбувалась без електронних торгів, виступив виконавчий комітет Херсонської міської ради. Закупівля була оголошена і проведена в один день – 1 грудня 2021 року. Зрозуміло, що взяти в ній участь з наданням необхідного пакету документів  могли тільки заздалегідь відібрані і непублічно повідомлені ЗМІ та журналісти-ФОПівці.

1 грудня датовані і договори з переліченими виконавцями замовлення, які мають надати по 14 послуг до 31 грудня 2021 року. Як зрозуміло із даних закупівлі, це мають бути публікації на сайті, причому класифікація послуг зазначена як “Рекламні та маркетингові послуги”.   Оскільки це рекламні матеріали, вони мають бути відповідно промарковані – цього вимагає закон.

Тепер помножте усю цю історію на три (щонайменше) , бо такі ж закупівлі, таких же замовників, на такі ж послуги, з такими ж сумами їх вартості і з тими ж “переможцями” та умовами надання послуг 23 та 24 листопада провели Департамент міського господарства та Департамент економіки та інвестицій Херсонської міської ради. 

Тож на рекламу діяльності мера Ігоря Колихаєва, депутатів міської ради і її виконкому платники податків заплатять у грудні 197 тисяч гривень, адже окрім  онлайн ЗМІ, гроші з міського бюджету на рекламу міської ж влади отримала ще й  газета “Гривня”. Газетники отримають   близько 50 тисяч гривень. 

Виконавці, зазначені ЗМІ, отримують мінімум по 21 тисячі гривень за висвітлення діяльності міської ради. Неважко підрахувати, що кожна публікація стосовно діяльності херсонської влади у зазначених ЗМІ коштує міському бюджету по 500 гривень. Причому це не оплата за виготовлення контенту, а лише за його розміщення. Договорами передбачено, що зміст публікацій визначається Замовником, він же, не пізніше як за добу до публікації, має відправити Виконавцю текст.

Як свідчать дані Прозоро, подібна серія закупівель чиновниками міськвиконкому проводиться регулярно. Закупівлі, які ми описали, проводились вже втретє за нинішній рік.

На наш погляд, регулярність таких закупівель з неконкурентно визначеним переліком виконавців можна трактувати як замасковане фінансування цих ЗМІ з боку очільників Херсона, причому, за гроші платників податків.

Треба зазначити, що основними видами діяльності ТОВ  “ДСМ Україна” взагалі, згідно з інформацією Юконтрол, є нерухомість та продаж автомобільних запчастин.

Примітним ЗМІ в списку фаворитів міської влади є Інформаційне агентство  “Улюблене місто”. Співзасновником і керівником ТОВ, яке володіє цим ресурсом, є Євген Бриков — колишній прес-секретар голови ХОДА за часів Януковича та співорганізатор херсонського антимайдану.

Поруч з рекламою діяльності міської ради, на його сайті постійно виникають матеріали про очільників “Опозиційної платформи — За життя” – Юрія Бойко та “Опозиційної платформи” Вадима Новінського.

Сам Бриков допомагає триматися в  інформпросторі Херсона та області можновладців часів “Партії регіонів”. Так, на його Ютуб-каналі можна зустріти свіжі інтерв’ю з “опозиційними” Володимиром Сальдо та Сергієм Черевко, проте це не заважає сайту Брикова отримувати фінансування з міського бюджету.