Владислав Мангер: «За 5 років роботи нам з депутатами вдалося зробити по суті революційні речі»

3 года назад 0

5 років тому, 27 вересня, головою Херсонської обласної ради був обраний Владислав Мангер. Що змінилося в області за час роботи головою, як вдавалося знаходити спільну мову з депутати та чого вдалося досягти, він розповів на своїй сторінці в Фейсбук!

Рівно 5 років тому мене було обрано головою Херсонської обласної ради. Зараз вже інша каденція, інші внутрішні правила і, напевно, цінності. Я вдячний долі, колегам-депутатам, співробітникам апарату обласної ради за можливість працювати разом. За те, що ми разом зробили фактично революційні речі.

Пишаюся тим, що нам вдалося на перше місце поставити розвиток Херсонщини, економічні та господарські питання, забути про політичні амбіції та конкуренцію. Це було нелегко, зважаючи на те, що ми кинули виклик тодішній владі, змістивши з посади представника провладної партії.

Ми перебудували роботу обласної ради, і кожен депутат отримав реальні повноваження і можливість впливати на прийняття рішень в регіоні через цільові програми, контроль за роботою виконавчої влади, за комунальною власністю та підприємствами. Зміцнення ролі обласної ради дуже стурбувало президентську вертикаль та СБУ. У чому тоді тільки мене не звинувачував херсонський керівник служби Данило Доценко! А ми продовжували працювати.

Одним з перших наших спільних рішень була повна заборона на вирубку лісів. Ми ініціювали створення регіонального ландшафтного парку «Гілея», який дозволив би захистити ліс. Але київськи чиновники заблокували це питання.

Разом ми створили потужні управління у складі апарату обласної ради — комунальної власності та аналізу бюджету, що дозволило проаналізувати ефективність і чітко контролювати роботу комунальних підприємств, які до цього були ніби окремими князівствами. Як це не подобалося керівникам! Які інформаційні атаки пережили обласна рада і я особисто!

Ми під мікроскопом вивчали всі фінансові документи, які заходили до нас з обласної адміністрації, могли повернути проект бюджету на доопрацювання. Такого раніше не було ніколи! Ми перестали бути депутатами, які просто голосуванням закріплювали те, що «навирішували» чиновники.

В результаті нам вдалося ухвалити і реалізовувати унікальні для регіону програми — впровадити безкоштовні онкоогляди наших земляків в районах, можливість дітям з сільської місцевості вчитися за рахунок бюджету завдяки програмі «Розвиток людського капіталу». Ми створили хокейну команду «Дніпро», яка відразу стала віце-чемпіоном України, відвели землю і розробили проект будівництва багатофункціонального палацу спорту… На жаль, бачимо, що зараз спорт не у пріоритеті.

Коли світ накрила пандемія, ми не чекали, що нам скаже Київ, а прийняли програму, передбачили фінансування на закупівлю апаратів штучної вентиляції легенів, підтримку медичного персоналу. Упевнений, наші злагоджені дії тоді дозволили уникнути критичних ситуацій, з якими зіткнулися інші регіони. З сумом дізнався, що у результаті «реформ» пішов з посади колишній головний лікар інфекційної лікарні, професіонал Владимир Мітковський. Не знайшлось місця у системі охорони здоров’я й головному лікарю протитуберкульозного диспансеру Володимиру Бурятинському…
Ми конструктивно працювали з народними депутатами, хоча були з різних партій. Разом нам вдалося повернути в область «Чорноморські ігри», залучити державні інвестиції на обладнання онкодиспансеру, на аеропорт, запустити будівництво десятків соціальних об'єктів по області в рамках співфінансування, врятувати від закриття і зберегти Бериславський та Генічеський коледжі.

Це був гарний і продуктивний час! Не дивлячись на потужний тиск, який особисто я і мої соратники відчували. Дякую кожному депутату, підкреслюю — кожному. І тим, хто критикував і тим самим робив мене сильніше і мудріше, і тим, хто підтримував і давав можливість реалізувати важливі для людей проекти. Окреме спасибі тим колегам, друзям, які підтримують зараз! Пишаюсь кожним днем своєї роботи на посаді, співпрацєю з депутатським корпусом Херсонської обласної ради VII скликання!