У держзраді підозрюються 4 тюремники Херсонської виправної колонії

8 месяцев назад 0

Державне бюро розслідувань 29 серпня заочно повідомило про підозру в державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану чотирьом тюремникам із Херсонщини. А саме: 42-річному Олексію Арнауту, 43-річному Євгену Балацькому, 44-річному Олегу Тютюраю та 33-річному Олександру Трибушному. Їм загрожує довічне ув'язнення з конфіскацією майна.

Про це з посиланням на тексти підозр повідомляє Центр журналістських розслідувань.

За даними слідства, Олександр Арнаут, підполковник внутрішньої служби, перший заступник начальника херсонської «Північної виправної колонії № 90» 17 травня 2022 року отримав посаду першого заступника начальника незаконно створеного окупантами «управления службы исполнения наказаний по Херсонской области» та почав працювати під керівництвом Євгена Соболєва. 

«Арнаут очолював групи для проведення огляду та обшуку камер, території, приміщень та будов виправних колоній, підготовки до вчинення злочинів, підписував документи, що стосувалися направлення для відбування покарань засуджених, сприяв встановленню та функціонуванню незаконно створеного окупантами органу влади», – йдеться в повідомленні про підозру.

Олег Тютюрай, підполковник внутрішньої служби, помічник начальника «Північної виправної колонії № 90» 23 травня 2022 року Соболєвим призначений начальником незаконно створеного окупантами в Херсонській області «следственного изолятора № 1». Як і Арнаут, Тютюрай займався репресіями та фабрикуванням «доказів» проти цивільних українців на тимчасово окупованих територіях. Крім того, на бік ворога перейшла його дружина Тютюрай Оксана Сергіївна. Вона очолила незаконно створену в Генічеську установу «Уголовно-исполнительная инспекция управления федеральной службы исполнения наказаний по Херсонской области».

Олександр Арнаут, Олег і Оксана Тютюрай. Фото ЦЖР

Євгена Балацького, начальника відділу нагляду й безпеки «Північної виправної колонії №90» окупанти призначили 17 травня 2022 року начальником відділу режиму та нагляду незаконного «управления службы исполнения наказаний по Херсонской области». А його колега Олександр Трибушний перейшов обслуговувати загарбників, як начальник загону відділу по виховній роботі із засудженими в цій же колонії, яку захопили росіяни. 

Доля більшості ув’язнених, вивезених окупантами з установ виконання покарання Херсонщини та Снігурівської виправної колонії № 5 (село Центральне, Шевченківської селищної громади Миколаївської області), досі не встановлена. Подробиці справи про депортацію херсонських ув’язнених, читайте в матеріалі журналістки Медіаплатформи “Вгору”.

Російським військовим Віктору Бедрику та Олександру Чичкану оголосили підозри в жорстокому поводженні із цивільним населенням, що проявилося в незаконному увʼязненні та катуванні. У Херсоні минулого року Бедрик і Чичкан затримали щонайменше 11 людей у підвалі апеляційного суду.

Суд міста Черкаси визнав винним у колабораціонізмі колишнього заступника начальника одного з відділів «Голопристанської виправної колонії (№ 7)» Василя Коваля. Його засудили до 14 років позбавлення волі з конфіскацією майна.