У Херсоні проведуть «Історичні паралелі»

4 года назад 0

«Кримськотатарський культурно-спортивний центр «Куреш» анонсує урочисту церемонію «нагородження переможців щорічного конкурсу «Історичні паралелі» на кращі учнівські твори, присвячені історії національно-визвольної боротьби українського та кримськотатарського народу за державний суверенітет і територіальну цілісність України з тоталітарним режимом СРСР та відлуння історичних паралелей до сьогодення» — «Батьківщину не обирають, її захищають».

В рамках заходу відбудеться прем'єра документального фільму-дослідження про українську мову: «Соловей співає. Доки голос має», автора Лесі Воронюк та режисера Сергія Кримського. Автори аналізують мовну ситуацію та наслідки нинішньої конфронтації довкола української мови.

Новаторською особливістю фільму, присвяченому мовному питанню, є його добра неагресивна тональність. Адже завдання, яке ставила перед собою творча група, – не загострювати конфліктну ситуацію, а привернути увагу до потреби поширення правдивої історії та перевіреної інформації.

Також автори намагаються знайти відповідь на запитання: «Чому спілкуватися в Україні 21 століття українською мовою для багатьох громадян є нонсенсом, чому ці громадяни відчувають відторгнення та спротив?». Щоб відповісти на це питання, творці документального фільму занурюються вглиб історії та досліджують, об'єктивно руйнують міфи, які століттями насаджувалися як єдина істина щодо меж, сфер, носіїв української.

Захiд відбудеться 20 грудня 2019 року о 13-00 годині в приміщенні Херсонської обласної бібліотеки ім. Олеся Гончара, 3-й поверх (вул. Героїв Крут, 2). Запрошуються всі бажаючі. Вхід вільний.

Організатор — БО «Кримськотатарський культурно-спортивний центр «Куреш» — переможець у конкурсі проектів, розроблених інститутами громадянського суспільства, для виконання (реалізації) яких надається фінансова підтримка ХОД та ХОДА.

Інформаційна підтримка – «Радіо Куреш», Департамент науки та освіти ХОДА, Херсонського міського Управління освіти та Методичного кабінету при управлінні освіти м.Херсона».