У Херсонській області – спалах африканської чуми свиней

2 года назад 0

7 грудня 2021 року під час проведення моніторингових обстежень місць можливого видалення трупів тварин, фахівці Білозерської районної державної лікарні ветеринарної медицини виявили 4 трупи свиней (віком 2-10 міс.).

Мертвих тварин знайшли у лісопосадці між селами Станіслав та Широка Балка Станіславської ОТГ.

Про це повідомляє Держпродспоживслужба.

На місце невідкладно прибула група швидкого реагування – відібрали біологічний матеріал та направили для дослідження на африканську чуму свиней (АЧС) до Миколаївської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби.

Фахівці лабораторії встановили діагноз – африканська чума свиней.

Залишки трупів свиней спалили та захоронили в місці їх виявлення, місце спалення обробили хлорним вапном. Продезінфіковано задіяний автотранспорт, засоби індивідуального захисту та одноразовий спецодяг також спалили.

У зв’язку з виявленням АЧС, 8 грудня проведено засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Херсонській обласній державній адміністрації.

Комісія прийняла рішення оголосити про спалах АЧС, встановити карантин та визначити епізоотичним вогнищем (неблагополучним пунктом) місце виявлення трупів свиней (координати геолокації 46°35’22.85″ 32°10’39.79″).

Визначено зони захисту, спостереження (нагляду) та затверджено «План заходів щодо ліквідації спалаху африканської чуми свиней та недопущення поширення захворювання за межі території Станіславської ОТГ Херсонського (Білозерського) району Херсонської області».

Під час засідання відзначено, що на сьогоднішній день надзвичайно важливим залишається забезпечення благополуччя області щодо інфекційних хвороб тварин, яке полягає у своєчасному і якісному проведенні профілактичних ветеринарно-санітарних заходів, активної роз’яснювальної роботи серед власників свиней господарств всіх форм власності та населення за сприяння ЗМІ, а також невідкладних заходів у разі загибелі чи підозрі у захворюванні тварин.

Контроль за виконанням рішення ДНПК при облдержадміністрації покладено на Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області.