У Херсонській ОДА обговорили ситуацію з внутрішньо переміщеними особами в області

6 лет назад 0

6 липня в залі засідань Херсонської обласної державної адміністрації відбулася протокольна зустріч заступника голови ОДА Вадима Чабана з представником Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців в Україні паном Пабло Матеу, польовим радником з питань захисту Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців в Україні Асель Ормоновою, а також представниками проекту ГО «Десяте квітня», яка займається захистом прав населення.

Іноземна делегація перебуває на Херсонщині з 4 липня. За цей час вони ознайомилися з діяльністю контрольних пунктів в'їзду-виїзду нашої області, і відзначили, що КПВВ перебувають у кращому стані, ніж ті, що функціонують на східних кордонах України.

Учасники засідання обговорили загальну ситуацію із внутрішньо переміщеними особами у Херсонській області. Зокрема, представники Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців в Україні цікавилися, яким чином місцева влада підтримує таких осіб.

Вадим Чабан проінформував: «У Херсонській області ведеться робота з соціальної адаптації громадян, які переселилися з тимчасово окупованої території України та районів проведення АТО. Станом на червень в органах соціального захисту населення області на обліку в органах соціального захисту населення перебуває майже 15 тисяч осіб. Для них створені сприятливі умови для безперешкодного доступу до соціальних та адміністративних послуг».

Зокрема, внутрішньо переміщені особи можуть скористатися програмами «Власний дім» або «Доступне житло», отримати земельну ділянку для будівництва житла з урахуванням їх потреб і потенціалу можливостей перспективного працевлаштування.

Директор Департаменту освіти Євген Криницький познайомив членів делегації з проведеною роботою у сфері освіти: « З 4 червня на Херсонщині почали працювати 5 освітніх центрів «Крим – це Україна», де абітурієнти з окупованих територій можуть отримати консультацію та оформити документи для вступу в бажаний університет. Крім того, вже 100 учасників бойових дій на сході України скористалися можливістю вступити до вишів за програмою «Людський капітал».

Загалом, представник Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців в Україні пан Пабло Матеу та члени делегації, що проводять моніторинг додержання прав і свобод громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території або переселилися з неї, задоволені станом справ на Херсонщині.