Європарламент ухвалив резолюцію, яка рекомендує надати Україні статус кандидата на вступ до ЄС

2 года назад 0

За цю резолюцію 8 червня  проголосували на пленарному засіданні: «за» — 438 депутатів, «проти» — 65,  «утрималися» — 94, повідомляє Deutsche Welle. 

«У Європарламенті вважають, що ЄС варто надати Україні статус кандидата на членство в Євроспільноті. Про це йдеться в резолюції про зовнішню політику і політику з безпеки й оборони ЄС «після агресивної війни Росії проти України», прийнятої євродепутатами на пленарному засіданні в Страсбурзі в середу, 8 червня. За резолюцію проголосували 438 парламентаріїв, 65 – висловилися проти, ще 94 – утрималися», – повідомляє DW. 

Європарламент також рекомендував «без зволікань надати зброю у відповідності з потребами, висловлених українською владою, зокрема використовуючи Європейський інструмент підтримки миру та координаційний центр, а також за двосторонніми угодами між державами ЄС і Україною».

Зокрема, резолюція наголошує на праві України  обирати свої альянси без будь-якого втручання, закликає розслідувати воєнні злочини  російської армії в Україні, а також закликає ЄС запровадити вторинні санкції стосовно організацій і третіх країн, що допомагають Росії обходити такі обмеження. 

Також в резолюції збереглося початкове формулювання, воно стверджує, що відсутність «адекватної» реакції на «російські агресії проти Грузії у 2008 році та проти України у 2014 році спонукала Росію продовжувати агресивні військові та політичні кампанії, включно з повномасштабним вторгненням в Україну».