Україна впровадила біометричний контроль на кордоні

6 лет назад 0

У пунктах пропуску на державному кордні України запрацювала система фіксації біометричних даних іноземців та осіб без громадянства, передає "ЗіБ".

Як повідомили у Держприкордонслужбі, ця система розгорнута на виконання рішення РНБО від 10 липня 2017 року «Про посилення контролю за в’їздом в Україну, виїздом з України іноземців та осіб без громадянства, додержання ними правил перебування на території України» (Указ Президента від 30.08.2017 № 256).

Співробітники Держприкордонслужби фіксують відбитки 5 пальців правої руки. Обов’язкову фіксацію біометричних даних застосовують у відповідності до визначеного МЗС переліку 70 країн, які віднесено до категорії ризику. Решта іноземців – за результатами аналізу та оцінки ризиків.

При повторному перетині особою кордону здійснюватиметься процес ідентифікації особи. При цьому інспектор бачитиме чи здавала людина свої біометричні дані і здійснюватиме їх перевірку. У разі неспівпадіння даних особу буде направлено на додатковий контроль для з’ясування обставин.

Від фіксації біометричних даних звільняються глави держав і урядів зарубіжних країн, члени парламентських та урядових делегацій, особи до 18-річного віку, круїзні туристи, члени екіпажів транспортних засобів, дипломатичний персонал, посадові особи міжнародних організацій.