За колабораціонізм судитимуть двох жителів Херсонщини, які добровільно пішли на співпрацю з окупантами

7 месяцев назад 0

Прокурори Херсонської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальні акти стосовно двох місцевих жителів за фактом колабораціонізму. Їм загрожує до 10 років позбавлення волі.

Про це йдеться на сторінці відомства.

Один з обвинувачених – це очільник окупаційного «Міністерства природних ресурсів, екології та рибальства» Херсонської області 41-річний Микола Бистрянцев. 

Бистрянцев Микола Юрійович. Фото База зрадників Херсона

Зазначається, що спочатку він став «першим заступником міністра», а згодом і сам очолив «міністерство». 

Окрім організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій він брав участь у публічних заходах, на яких розповідав про роботу даної установи. Також Бистрянцев організовував діяльність захоплених заповідників на тимчасово окупованій території Херсонської області за законодавством РФ.

Друга, обвинувачена у червні 2022 року під час тимчасової окупації міста Херсона обійняла посаду «заступника начальника» в незаконно створеному окупаційному органі – «Департамент праці та соціальної політики Херсонської області». 

За даними слідства, у вересні вона отримала «підвищення» – обійняла посаду «заступнику виконувача обов'язків міністра праці та соціальної політики ВДА Херсонської області».

“На псевдопосадах жінка виконувала адміністративно-господарські та організаційно – розпорядчі функції, допомагаючи представникам держави-агресора у встановленні та підтриманні їх незаконної влади”, – йдеться в дописі.

Судитимуть експоліціянта одного з райуправлінь поліції ГУНП у Херсонській області за фактом держзради. Під час окупації він перейшов на бік РФ. 

Судитимуть трьох окупаційних голів на Херсонщині за фактом колабораціонізму: Оксану Довбню, яка очолила Тавричанку, Романа Назарова, який очолив Малокаховку й Вікторію Целорунго, що очолила Кардашинку.