Запаси води з Сірогозького магістрального каналу на Херсонщині окупанти намагаються подати до Бердянська

9 месяцев назад 0

Торішні запаси води з Сірогозького магістрального каналу окупанти вже 10 днів активно перекидають через аварійний водоскид до річища Каховського магістрального каналу. Вони намагаються подати її до Бердянського району Запорізької області, однак поки їм це не вдається. Запасів води в Сірогозькому магістральному каналі може вистачити орієнтовно на один місяць.

Про це з посиланням на власні джерела повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Це – залишки води, закачаної помповою станцією в річищі Сірогозького магканалу ще у 2022 році. До серпня 2023 року її не використовували та забороняли аграріям Херсонщини брати  для своїх потреб. Там залишалось близько 1,5 млн кубометрів води, приблизно може вистачити лише на один місяць. Тепер цю воду скидають назад у річище Каховського магканалу, для чого вперше за всі роки існування каналу відкрили аварійний водоскид – забетоновану трубу діаметром 1,5 метра», – розповіли ЦЖР мешканці Херсонщини.

Попри це вода до Бердянська, за словами місцевих мешканців, не доходить. Це може бути пов’язано з критично низьким рівнем води біля помпової станції, яка подає її до користувачів Бердянського району. 

Як пояснили ЦЖР працівники Управління Головного Каховського магістрального каналу (далі – УГКМК), Сірогозький магканал починається за 3 кілометри від головної помпової станції (далі – ГНС) УГКМК. Для того, щоб потрапити до Бердянська їй необхідно подолати чималу відстань, на якій розташовані станції та чотири перегородки УГКМК. 

У результаті теракту було зруйновано 11 прольотів верхньої частини греблі із 28-ми. 3 машинної зали ГЕС стався витік 150 тонн мастила. Каховська ГЕС більше не підлягає відновленню, – Ігор Клименко.

Продукція підприємства «Чумак», переробні потужності якого були розграбовані окупантами на Херсонщині, з’явилася в сімферопольському гіпермаркеті «7М безцен». У великій кількості тут представлені макаронні вироби, томатний сік та соус. Оскільки окупанти так і не запустили захоплені потужності заводу в Каховці, то в продажу ймовірно – продукція з розграбованих складів.