Засуджено колаборантку з Білозерки Ірину Гриценко

9 месяцев назад 0

У жительці селища Білозерки Херсонської області Ірини Гриценко конфіскують третину особистого майна, також жінці десять років буде заборонено обіймати посади в органах державної влади, державного управління, місцевого самоврядування та надавати публічні послуги.

Під час окупації  Білозерки в серпні минулого року представники російської влади намагалися створити тут свою структуру, аналогічну центрам зайнятості України. 

Ірина Гриценко погодилася на пропозицію місцевої гауляйтерки Ірини Козльонкової,  голови так званої «Военно-гражданской администрации Белозерского муниципального округа»,  обійняти посаду «специалиста Белозерского центра занятости». До її обов’язків входила реєстрація та облік безробітних. 

З урахуванням, що у жінки не було підлеглих, вона не виконувала у незаконному органі влади організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій, її дії кваліфіковано як кримінальний проступок, передбачений частиною 2 статті 111-1 Кримінального кодексу України (Колабораційна діяльність) – карається позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років з конфіскацією майна або без такої.

Ірина Гриценко не заперечує факти та докази, зібрані правоохоронцями, добровільно співпрацювала зі слідством (дала покази як свідок про інших місцевих колаборантів) та уклала з прокурором угоду про визнання винуватості.

Сторони домовилися про покарання у вигляді заборони обіймати посади в органах державної влади, державного управління, місцевого самоврядування та займатися діяльністю, що пов`язана із наданням публічних послуг строком на 10 років з конфіскацією 1/3 частини особистого майна.

Херсонський міський суд затвердив цю угоду та призначив відповідне покарання. 

Рішення має набрати чинності через 30 днів після оголошення вироку (якщо не буде подана апеляційна скарга), тобто 25 серпня 2023.

Таке саме покарання отримала й “колега” Ірини Гриценко – Лідія Альохіна, яка теж працювала спеціалісткою окупаційного центру зайнятості смт Білозерка. Її вирок  набирає законної сили раніше, 5 серпня цього року. 

Що стосується білозерської гауляйтерки Ірини Козльонкової, то її звинувачують у державній зраді, вчиненої в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 КК України). На цю жінку чекає від п’ятнадцять років до довічного позбавлення волі з конфіскацію майна. Справа розглядатиметься Приморським районним судом м. Одеси Судове, засідання призначено на 21 серпня 2023 року.

Оскільки Ірина Козльонкова втекла разом з окупантами й переховується від правосуддя, процес проходитиме заочно.

Також втекла колишня директорка Білозерського ліцею № 1 ім. О. Я. Печерського Наталія Панькова, яка готувала заклад до роботи за стандартами РФ. Їй заочно повідомлено про підозру в колабораціонізмі та пособництві державі-агресору. 

А місцевий “блогер”, який записував та розповсюджував пропагандистськи відеоролики на підтримку країни-агресора та “зливав” ворогу інформацію про патріотів,  очікує на суд у слідчому ізоляторі.