Земельні відносини в Україні приведуть у відповідність умовам воєнного стану

2 года назад 0

У парламенті України зареєстровано законопроєкт №7178 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану”. Документом передбачено зміну правил набуття прав на користування землею, у відповідності до умов воєнного стану. 

Зокрема йдеться про забезпечення сталості існуючих земельних відносин у поточному році. Їх буде визнано поновленими на один рік без волевиявлення сторін. Відомості про поновлення договорів не будуть вноситись у Державний реєстр речових прав на нерухоме майно.

Районні військові адміністрації зможуть самостійно передавати в оренду земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної, комунальної та колективної власності для ведення товарного сільськогосподарського виробництва строком до одного року. Крім того, діятимуть жорсткі обмеження стосовно цільового використання земельних ділянок орендарями. Це стосується передачі ділянок в суборенду, зміни цільового призначення земельної ділянки, зміни складу угідь, будівництва тощо.

Також законопроєкт забороняє безоплатну передачу земель державної та комунальної власності у приватну власність; формування земельних ділянок (крім тих, що передаються в оренду військовими адміністраціями); земельні торги щодо прав оренди, емфітевзису, суперфіцію щодо земельних ділянок державної, комунальної власності сільськогосподарського призначення.

Незавершені земельні торги вважатимуться скасованими, а оголошувати нові також заборонено.