А батько Гройсмана – ще той мільйонер

7 лет назад 0

Він задекларував майже…

Крім того, 71-річний Борис Гройсман, депутат Вінницької міської ради зазначив у декларації, що є кінцевим бенефіціаром і власником 100% корпоративних прав (2 мільйони гривень) ТОВ “Фірма Юність плюс”, яке займається наданням майна в оренду.

Також він володіє 7 автомобілями: "Ford Transit" 1991 року випуску, "Toyota Picnic" 1997 року, ГАЗ-3110 2002 року, "Volkswagen Multivan" 2008 року, "Toyota Land Cruiser" 2011 року та "Toyota Auris" 2014 року. Але найдорожчою автівкою є придбана у 2017 році за 805 тисяч гривень "Toyota C-HR" 2016 року.

Згідно з декларацією, батько прем'єр-міністра володіє земельними ділянками площею 272 і 429 квадратних метрів. Крім того, в його користуванні є ділянка площею 10,5 сотки та житловий будинок 460 “квадратів” у Бохониках Вінницької області, які належать його синові Володимиру. А місцем реєстрації Борис Гройсман вказав квартиру у Вінниці площею 88 квадратних метрів.

Натомість за 2016 рік Борис Ісаакович отримав порівняно незначний дохід — майже 50 тисяч гривень. І то з цієї суми більшу частину становить пенсія — 36,5 тисячі гривень (3 тисячі на місяць). Його дохід у виконкомі міськради становив у 2016 році трохи більше як 6 тисяч гривень, а відсотки за банківським вкладом — трохи більше як 7 тисяч гривень.

Звідки ж у такому разі в батька прем'єр-міністра зовсім невідповідні цим доходам статки? Про це ми розпитали координатора “Автомайдану” у Вінниці Таїсію Гайду.

— Як заробив свої мільйони батько Володимира Гройсмана? І чи, власне, заробив?

— Борис Ісаакович почав займатися бізнесом ще на початку 90-х. Він орендував найбільший у Вінниці ринок “Юність”. До речі, юний Володимир Гройсман активно допомагав батькові у комерційній діяльності. У 2007 році фірма “Юність”, власником якої є Борис Гройсман, оформила у “Кредитпромбанку” позику на суму 10,8 мільйона доларів, і за ці гроші на місці ринку родина звела торговельний центр “Магігранд” площею понад тисячу квадратних метрів. А гроші банку не повернули, згодом він збанкрутував.

Торговельний центр якимось чином опинився у власності дружини Володимира Гройсмана. У своїй декларації про доходи вона вписує його. А в реєстрі судових рішень можете знайти зареєстроване у вересні 2016 року кримінальне провадження стосовно того, що фірма “Юність” не повернула гроші банку. До речі, недавно активісти зауважили, що приватний торговий центр “Магігранд” охороняють військовики Нацгвардії. Директор центру запевняв, що нібито про це є відповідна угода.

— Що ще відомо про те, як проводив свою комерційну діяльність Борис Гройсман у 90-і?

— За іронією долі я перетиналася з ним у 1998 — 1999 роках. Ще нікому цієї історії не розповідала, вам вперше. Я тоді вчилася заочно в університеті й паралельно працювала бухгалтером у фірмі “Карат”. Ця фірма займалася гуртовим продажем продуктів харчування, алкоголю та інших товарів. Продукцію привозили з Одеси так звані бандити в законі й реалізовували її через ринок, яким керував батько прем’єра. Якось нам усім, працівникам цієї фірми наказали вийти на роботу вночі, бо приїхали фури з коробками шампуню, і треба було з них позривати номери серій.

Пам'ятаю зустріч, на якій були оці бандити з Одеси, батько Гройсмана, наш директор пан Мішук. І мене, двадцятирічну, туди запросили як бухгалтера. Одне слово, діяльність цієї фірми закінчилася після того, як податкова міліція забрала весь фальсифікований товар. Директор втік до Ізраїлю. За всі ці нечесні оборудки, здається, притягли до відповідальності лише головного бухгалтера. Мене викликали до суду лише декілька разів, як свідка.

— Яким ще бізнесом володіє ця родина у Вінниці?

— Усе, що вигідне, все що приносить прибуток, тим чи іншим способом пов'язане з цією сім'єю. Але довести це майже неможливо, тому що Гройсмани весь бізнес оформляють на близьких людей.

Недавно була історія, ми проводили розслідування і з'ясували, що комунальне підприємство “Вінницький фонд муніципальних інвестицій” вивів 38,5 мільйона гривень на дві приватні фірми як внесок у статутний фонд. Бенефіціаторами цих фірм виявилися охоронець нашого прем'єр-міністра та власник фірми, через яку проводили переведення банківського боргу під будівництво “Магігранд”.

Ось така ситуація у Вінниці. Тим часом, як ми з'ясували з іншими активістами, батько Гройсмана прогулює більш ніж половину засідань міської ради.