АМК України використовують у політичних переслідуваннях лідера опозиції — Ігор Йосипенко

3 года назад 0

Депутат Херсонської обласної ради від Європейської Солідарності Ігор Йосипенко віступив на захист п’ятого Президента України Петра Порошенко.

Він вважає, що «звинувачувати групу компаній у монопольному становищі на ринку патоки – це все-одно, що звинувачувати Apple у монопольному становищі на ринку I-phone«.

Таку думку він висловив у своєму дописі в соціальній мережі Фейсбук:

«21 грудня 2021 року, Антимонопольний комітет оштрафував на загальну суму 283 624 500 грн групу компаній: ТОВ «ІНТЕРСТАРЧ УКРАЇНА», ПрАТ «ДНІПРОВСЬКИЙ КПК», ПрАТ «ІНТЕРКОРН» (далі – Група), пов’язаних відносинами контролю через кінцевого бенефіціарного власника – П. Порошенка.

Штраф винесено за два порушення законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді зловживання монопольним становищем на загальнодержавному ринку первинної реалізації патоки крохмальної кукурудзяної та глюкозних сиропів. На думку Антимонопольного комітету порушення полягали у:

  •  необґрунтованому підвищенні цін на патоку та сиропи протягом квітня-червня 2018 року, лютого-березня 2019 року та у жовтні 2020 року;
  • у встановленні протягом 2018-2020 років різних умов до рівнозначних угод з покупцями цього товару без обґрунтованих причин.

Під час розгляду справи, який тривав півтора року, Комітет встановив, що у 2018-2020 роках Група була єдиним виробником патоки на території України та найбільшим і найпотужнішим учасником ринку з частками 65,49 % (у 2018 р.), 93,86 % (у 2019 р.) та 79,75 % (у 2020 р.)».

На думку депутата, те, що розслідування АМКУ, яке тривало півтори роки, раптово закінчилося на другий день після виголошення підозри Петру Порошенку,  свідчить про упередженість результатів розслідування АМКУ, який використовують у політичних переслідуваннях лідера опозиції.

Нагадаємо, що вчора, 21 грудня, ПП «Європейська солідарність» виступила з офіційною заявою, в якій наголошується:

«Замість того, щоб зміцнювати оборону країни, Зеленський посилює переслідування опозиційної партії, яка стає найпопулярнішою політичною силою країни. Це – комплекс його власної президентської меншовартості та типовий напад політичної параної, яку у нікчеми Зеленського провокує сама згадка про свого успішного попередника«.

Далі у заяві партії йдеться про досягнення Петра Олексійовича у порівнянні з невдачами діючого президента Володимира Зеленського, та робиться висновок:

«Фейкова підозра Порошенку – це ще один дешевий відосик збанкрутілої влади. Це все, що вона може дати замість «кінця епохи бідності»«.