“Батьківщина» в Херсонській облраді ініціює створення тимчасової контрольної комісії по мостопереходу

3 года назад 0

Голова фракції «Батьківщина» в Херсонській обласній раді Юрій Одарченко вносить на розгляд сесії обласної ради, яка відбудеться 17 грудня, проект рішення «Про створення тимчасової контрольної комісії з вивчення ситуації, що склалась з будівництвом шляхопроводу по просп. Адмірала Сенявіна – вул. Залаегерсег у м. Херсоні». 

Мостоперехід – це найдорожчий об’єкт, що будується на території Херсонської області. У 2012 році за словами тодішнього голови облдержадміністрації Миколи Костяка на його будівництво необхідно було 160 мільйонів гривень. На момент складання ним повноважень у 2014 році це будівництво вже коштувало 270 мільйонів гривень. 31 січня 2019 року Державне підприємство «Державний науково-дослідний та проектно-вишукувальний інститут «НДІПРОЕКТ-РЕКОНСТРУКЦІЯ» надало експертний звіт, згідно з яким вартість будівництва всіх черг шляхопроводу складала трохи більше мільярда гривень. На сьогодні, згідно затвердженого розпорядженням т.в.о. керівника облдержадміністрації проекту будівництва, складає вже майже 1,58 мільярда гривень. Зростання феноменальне – фактично у 10 разів!

Проведемо аналогію. Вартість квадратного метра житла класу «Стандарт» в Херсоні у 2014 році складала 11-12 тисяч гривень, а у 2020 складає 14-15 тисяч гривень. Тобто подорожчання відбулося на 20%. Сюди входить зростання вартості будівельних матеріалів і заробітної плати – тих самих статей, з яких здебільшого складається вартість будівництва мостопереходу. Тож логічним для Херсонської обласної ради є питання, як так сталося, що вартість мостопереходу зросла в 10 разів.

Під час недавньої прес-конференції т.в.о. голови Херсонської облдержадміністрації Сергій Козир заявив що Служба Безпеки України розслідує факт розкрадання 250 мільйонів гривень підрядниками на будівництві мостопереходу «Таврійський – ХБК», але на сьогодні жодних оприлюднених результатів цього розслідування нема. Нагадаємо, що у 2018 році Юрій Одарченко як народний депутат України звернувся до Служби Безпеки України та інших контролюючих та правоохоронних органів щодо зловживань на будівництві шляхопроводу. За зверненням нардепа в рамках розслідування відбулися обшуки та вилучення матеріалів в Управлінні капітального будівництва облдержадміністрації, проте громадськості невідомі результати і цього розслідування. 

Робота контрольної комісії, ініційована «Батьківщиною», повинна пролити світло на розслідування, що затягнулося, і визначити які реальні витрати необхідні для добудову мостопереходу.     Полина Светлова