Гібридна окупація Херсона Москвою: владу в місті захоплюють «Опоблок» та представник банку з російським капіталом

7 лет назад 0

Херсон — найближчий обласний центр до тимчасово окупованого Криму — став об’єктом намагань проросійських сил знову захопити владу. Найстрашніше, що їм у цьому допомагають вчорашні майданівці.

В Херсоні іще не завершився багатосерійний документальний трилер під назвою «Перша чергова сесія міської ради у 2017 році», як у перерві між серіями призначили «рекламну паузу» у вигляді позачергової сесії, на яку винесли наступні питання:

— Внесення змін до Положення про постійні комісії міської ради VII скликання, затвердженого рішенням міської ради від 08.12.2015 №3.

— Про обрання голів постійних комісій міської ради VII скликання та затвердження їхнього складу із визнанням таким, що втратило чинність рішення міської ради від 18.12.2015 №4 «Про обрання голів постійних комісій міської ради VII скликання та затвердження їх складу»

— Внесення змін до міського бюджету на 2017 рік.

Зміни до бюджету – це близько 90 млн. грн.. нерозподіленого бюджетного залишку: питання, які здебільшого не обговорювались на депутатських комісіях та викликають більше суперечок, аніж згоди. Винесення цих питань на позачергову сесію без обговорень буквально за ніч до проведення сесії – це явне прагнення вчинити черговий «розпил» бюджетних коштів. Тим паче, чергова сесія іще не завершилась: її продовження очікується в понеділок. Отже, вдруге за рік (минулого разу це було влітку) ми спостерігатимемо сюрреалістичну картину на тему «Грачі прилетіли – грошей захотіли».

Однак, навіть не це є найстрашнішим і найбільш моторошним: перші два питання – ось справжнє зло, корінь якого криється в гібридній окупації Москвою. З десяти постійних депутатських комісій, які існують у міській раді на сьогоднішній день, планують зробити шість, причому очільниками пропонують призначити здебільшого тих депутатів, які зарекомендували себе, як явні прибічники або окупаційної російської влади, або принаймні «засвітились» у антинародних голосуваннях у міській раді. Виключення становить лише Дмитро Ільченко (фракція «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»), який завжди виявляв стійку і принципову проукраїнську позицію. Йому «дістається» комісія мандатна, з питань регламенту, депутатської діяльності, етики, законності, правопорядку, прав людини та взаємодії з громадськими організаціями, антикорупційної політики, сприяння децентралізації, розвитку місцевого самоврядування та громадянського суспільства, свободи слова та інформації. Інші ж потенційні керівники можливих депутатських комісій наводять смуток і навіть жах:

Рубан Руслан Іванович (Постійна комісія з питань планування, фінансів, бюджету та соціально-економічного розвитку та регуляторної політики) – позафракційний, директор обласного відділення ПАТ «Промінвестбанк» у місті Херсоні: банку з російським капіталом, який нещодавно потрапив під санкції.
Грек Ігор Антонович (Постійна комісія з питань містобудування, архітектури, комунальної власності та регулювання земельних відносин) – представник фракції «Партія «Наш край».
Собчук Сергій Степанович (Постійна комісія з питань житлово-комунального господарства, благоустрою, енергозбереження та інженерної інфраструктури) – представник фракції політичної фракції «Опозиційний блок».
Сух Валентин Васильович (Постійна комісія з питань освіти, спорту, культури, медицини, соціального захисту населення, охорони навколишнього середовища та у справах молоді) – позафракційний депутат.
Устинов Єгор Олександрович (Постійна комісія з питань промисловості, підприємництва, торгівлі, туризму, транспорту і зв’язку, реклами та сфери послуг) – представник фракції політичної фракції «Опозиційний блок», т.в.о. директора КП «Херсонелектротранс».
Варто зазначити, що Валентина Суха та Руслана Рубана виключено із фракції «Об’єднання «Самопоміч» за їхню схильність до невиконання передвиборчих обіцянок та голосування у дивний унісон з «Опозиційним блоком» та «Нашим краєм» за відверто антинародні рішення, зокрема такі, що сприяють непрозорому використанню бюджетних коштів. Не зайвим буде нагадати, що Ігор Грек, Сергій Собчук та Єгор Устинов – це колишні «регіонали». Тепер банкір путінського банку, цілком можливо, буде керувати фінансами міста Херсона, а «майданівський» мер Херсона виправдав очікування своїх колишніх опонентів — проросійських сил — і став маріонеткою в їхніх руках. А в цілому, інформація про розпил близько 100 млн. бюджетних коштів під керівництвом путінського посіпаки має стати цікавою для СБУ.

Що ми можемо мати «на виході»? В «найкращому» випадку – повернення до режиму часів влади Януковича. В найгіршому – спочатку гібридну окупацію, а згодом – цілком імовірно, що реальну. Про об’єднання депутатських комісій самі депутати у більшості своїй дізнались сьогодні – за добу до можливого об’єднання. Хто став суб’єктом подання, наразі невідомо. Отже, має місце кулуарна змова – як за «найкращих» часів попередньої влади. А в разі, якщо депутати таки підтримають це антинародне рішення, в нашому місті може початись такий безлад, у порівнянні з яким нинішні проблеми здаватимуться безхмарним травневим небом.

«Родзинкою» антинародного безладу став той факт, що міська рада без ентузіазму поставилась до пропозиції звернення на ім’я прем’єр-міністра України, голови Верховної Ради та депутатів Верховної Ради про визнання Росії окупантом. Питання внесли до порядку денного, але в якості додаткового. Чи варто говорити, що черга до нього іще не дійшла, а от окупація проросійськими силами Херсона – майже на часі.