Гoлoвa oблpaди poзкaзaв, для чого на Xepcoнщину приїздила Міністерка з питань РТОТУ

2 года назад 0

Сьогодні з робочим візитом на Херсонщині перебуває  віце-прем’єр-міністерка України – Міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук.

Про це на своїй сторінці у facebook повідомив голова Херсонської облради Oлeкcaндp Caмoйлeнкo: 
"Разом з пані Іриною ознайомились з роботою режимної та сервісної зон тимчасового контрольного пункту в’їзду/виїзду для автомобільного сполучення «Каланчак».

Так, Ірина Верещук окреслила головні завдання Міністерства:

— зручний перетин адмінмежі та отримання українцями якісних послуг;
— передати КПВВ на баланс державного підприємства Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Вже опісля під керівництвом віце-прем’єр-міністерки відбулась нарада за участю голів територіальних громад, у ході якої обговорили проблемні питання та напрацювали дорожню карту подальшої співпраці.

Тож, окремо обговорили: 

— питання будівництва 200 квартир для внутрішньо переміщених осіб (ВПО); 
— можливості отримання субвенції з держбюджету місцевим громадам на придбання житла для ВПО; 
— питання місцевого оподаткування.

Актуальним проханням громад було збільшити вартісні межі для проведення допорогових закупівель до 200 тис. грн, як було передбачено Законом раніше ", — повідомив Самойленко.
Також, за словами голови Херсонської облради, Ірина Верещук рішуче налаштована на подолання правових проблем кримчан.

"Аби почути всі недоліки, сьогодні особисто зустрілися з внутрішньо переміщеними особами та представниками меджлісу кримськотатарського народу.

У форматі діалогу обговорили безліч проблемних питань, серед яких:

— облаштування сервісної зони на КПВВ "Каланчак". Для кримчан важливо, щоб тут було все найважливіше: від обміну валюти, придбання продуктів харчування, систематичного транспортного сполучення до проходження експрес-тестування з відповідним документальним підтвердженням та вакцинації.

— проблема реєстрації кримчан на території материкової України. Досить велика кількість кримчан, особливо дітей, отримуючи паспорт громадянина України у вигляді ID-картки, не мають реєстрації місця проживання, оскільки молоді люди не були зареєстровані на території Криму, незважаючи на те, що вся родина мала там прописку, або просто документально не можуть підтвердити цю реєстрацію.

— розширення інформаційно-роз'яснювальної роботи щодо можливості вступу кримських абітурієнтів до українських ВНЗ. Внутрішньо переміщені особи впевнені, що дітей, які хочуть навчатися і продовжити будувати своє життя на материковій Україні значно більше, але мало хто знає про таку можливість

— інформаційний простір в області. Росія продовжує блокування сигналів українських радіостанцій в населенних пунктах, розташованих поблизу півострова, та веде агресивну інформполітику проти України", — повідомив голова облради.
За результатами зустрічі пані Міністерка наголосила, що всі питання взяті в роботу. По її поверненю до столиці буде проведено ряд нарад з профільними відомствами з метою їх вирішення.

Ще у ході свого візиту віце-прем’єр-міністерка України Ірина Верещук провела зустріч  з керівниками правоохоронних органів Херсонської області та АР Крим.
Правоохоронці поінформували про нагальні питання, пов’язані із забезпеченням прикордонного та митного контролю на кордоні з тимчасово окупованою територією АР Крим та проблемні питання, що виникають при організації та здійсненні пасажирських перевезень на КПВВ «Каланчак» і «Чонгар».

Так, Ірина Верещук зазначила, що передача КПВВ «Каланчак»  на баланс Мінреінтеграції вирішить багато питань, зокрема забезпечення організації перевезень людей від КПВВ на ТОТ та виїзду з неї, на яке Мінреінтеграції шукатиме фінансування для закупівлі автобусів.
Тож, у планах Мінреінтеграції придбати 4 електромобілі.

Крім того, Ірина Верещук розповіла про те, що Мінреінтеграції опрацьовує питання обладнання спеціальних місць для проведення щеплення від COVID-19 на КПВВ.