Головний брехун лівобережжя взявся вчити, як розпізнавати фейки

2 недели назад 0

«Як розпізнати у новинах брехню і вирахувати фейк?» На думку окупаційного «Херсонского агентства новостей», найкраще на ці питання може відповісти… Александр Малькєвіч.

Той самий Малькєвіч, який організував в окупованому Херсоні, а потім у Генічеську школу пропагандистів, де з поплічниками розповідав, що «ми живемо у світі постправди».

Що таке «постправда», видно на прикладі його слів про втрачений окупантами наш обласний центр, які він сказав буквально відразу після відступу «другої армії світу»: «Розв’язаний неприкритий терор, можна сказати, навіть геноцид стосовно тих, хто просто розмовляє російською мовою». І от істота, яка відповідає за російську пропаганду на окупованому лівобережжі, береться розповідати про фейки. Навіть книжку написав — «Справжня російська журналістика для нових регіонів». «П’ять кроків, як не дати себе обманути», які цитує «Херсонское агентство новостей», саме з цієї книжки.Першим кроком пропагандист радить перевіряти джерело, бо «є і ті, хто видає себе за журналістів, навмисно розповсюджуючи брехню» (наприклад, він). Другим брехун радить запам’ятати, що «найнадійніше джерело інформації — це офіційне повідомлення». Тобто треба вірити байкам Конашенкова про купи знищеної НАТОвської військової техніки і особового складу «націоналістів»? На третьому кроці Малькєвіч закликає не вірити… очевидцям. Пише: «Очевидці не бачать всієї картини того, що сталось, і не можуть знати всіх деталей. Вони часто не розбираються у питаннях, в яких компетентні екстрені служби. Тому до будь-яких повідомлень очевидців треба ставитись скептично». На цьому і зупинимось. І відразу ж застосуємо «третій крок» «експерта».Прочитаємо повідомлення окупаційного телеграм-каналу «Южный регион/Новороссия». Канал пише, що на Острові у Херсоні «українські терористи» запускають з дахів безпілотники, а бідні окупанти не можуть ударити у відповідь, бо у будинках живе мирне населення. А в іншому районі міста (без конкретики) «бойовики не дають мирним жителям набирати привозну питну воду, поки самі не наповнять свою тару. Багатьом жителям води просто не вистачає». А ще найближчими днями, пишуть пропагандисти, у Херсон приїде «велика група ТЦКашників з Західної і Центральної України, які планують відловлювати чоловіків без розбору і зразу відправляти на фронт». Про все це окупаційному телеграм-каналу «розповіла» вигадана «організація спротиву «Русский Херсон», тобто, за запевненням пропагандистів, очевидці. А очевидцям… що говорив Малькєвіч? Правильно — вірити не можна!

Богдан СТРАЖАК,