Херсонський нардеп Олександр Співаковський вірить у судову реформу

6 лет назад 0

Оновлення судової системи лише почалося. Громада могла б поставитися до неї з більшою довірою й долучитися до змін, — вважає депутат від БПП і науковець. Ось як описав він ченргове здобуття командної роботи Блоку на своїй сторінці у фейсбук:

 

Вчора відбулася одна дуже важлива подія, яка поки що залишилася чомусь поза увагою широкого загалу. Мабуть, у цій передноворічній метушні суспільство просто ще не усвідомило її значення для нашого подальшого поступу вперед. Вчора Указом Президента в Україні були ліквідовані всі місцеві суди і натомість створені 75 окружних судів. Це стало ще одним кроком у послідовному очищенні і перезавантаженні української суддівської системи.

Суспільство вже давно вимагає докорінних змін у цій сфері. Ви подивіться, що відбувалося під Шевченківським судом, який по суті виправдав організатора тітушок Крисіна, причетного до вбивства журналіста Веремія. Або спробуйте пригадати прізвище хоча б одного засудженого корупціонера або винного у розстрілах на Майдані… Добитися справедливого рішення у суді стало майже нереальним. Це відчували на собі і просто громадяни, і бізнес, і інвестори.

Наскрізь прогнила і корумпована система правосуддя вже стала гальмом нашого розвитку. Тому очищення і перезавантаження судової системи стало головним викликом для всієї країни. 2017-й став роком початку ініційованої Президентом судової реформи, в результаті якої в Україні повинна утворитися інституційно спроможна, незалежна судова влада, котра здатна чинити справжнє правосуддя.

Пригадую, яку титанічну роботу проведено парламентською коаліцією на чолі з фракцією Партії «Блок Петра Порошенка» по підготовці законопроектів, необхідних для старту судової реформи. Але ми зробили це, і вже з 15 грудня в Україні запрацював оновлений Верховний Суд.

А вчора, 29 грудня, відбувся ще один важливий крок у напрямку законодавчого перезавантаження судової системи. Згідно рішенню Президента України всі місцеві суди ліквідовано. Тепер згадки про одіозний Печерський суд у Києві, так само, як і про його аналог у Херсоні, Суворовський, можна буде знайти лише у підручниках для юридичних вишів.

Багато спілкуюсь із людьми і знаю, які великі сподівання покладають українці на судову реформу. Однак розумію, що лише одними законодавчими актами чи указами реформи не набувають змісту. Реформи стають реальністю, коли їх підтримують громадяни, і не на словах.

Оновлення судової системи лише почалося і потребує зараз активної участі суспільства в цьому процесі. Громада, наприклад, могла б брати участь у контролі за відбором кандидатів на посади суддів. Долучитися до цього процесу повинні професійні і чесні фахівці. Всі разом ми маємо забезпечити чесне та справедливе правосуддя в нашій державі, аби відновити довіру суспільства до Української Феміди!

Ну що ж, хай живе наш суд, найсправедливіший суд у світі?

джерело