Як незаконна влада готується до виборів президента Росії на окупованій Херсонщині

2 месяца назад 0

27 лютого на окупованій території Херсонської області розпочнеться так зване дострокове голосування на виборах президента Росії.
Про це в ефірі Медіаплатформи “Вгору”  голова Комітету виборців України у Херсонській області, політолог, краєзнавець Дементій Білий.

За його словами, окуповані території Херсонщини незаконна влада розділила на два округи. З 27 по 29 лютого голосуватиме один округ, а з 1 по 3 березня — інший. Дострокове голосування на окупованих територіях триватиме до 17 березня, дня початку виборів в Росії.

Дементій Білий розповідає, що наразі українська сторона здебільшого може спостерігати за ходом виборів в окупації через російські ЗМІ.

“Ми дивимося, читаємо їхні пропагандистські ЗМІ, вивчаємо фото, відео, те що  вони самі виставляють”, — каже він. За словами політолога, українські інформатори в окупації розповідають, що зараз на окупованих територіях Херсонської області активно триває так звана передвиборча кампанія. Вже навіть відбувся етап збору підписів за кандидатів.

“Підписи збирали всюди, в магазинах, на ринках. По вулицях ходили та шукали людей, щоб вони поставили підписи на підтримку чинного президента Російської Федерації Володимира Путіна. Обов'язковою умовою було не лише зібрати підписи, а ще й зробити фото та відеофіксацію”, — інформує Дементій Білий.

Після завершення етапу збору підписів, вже розпочалася так звана компанія “Inform Week”. У рамках якої члени незаконних виборчих комісій ходять до помешкань людей та інформують про дати голосування й можливість подати заявку на голосування вдома, розповів політолог.
 

  • Нещодавно Центр національного спротиву розповідав, що на окупованих територіях Херсонської, Запорізької, Луганської та Донецької областей окупаційна влада обходить будинки місцевих жителів перед незаконними виборами.
  • 2 лютого в ефірі Медіаплатформи “Вгору” перший заступник голови Херсонської облради Юрій Соболевський повідомив, що жодних виборів на окупованій території не буде, як не було й референдуму. Аби створити картинку демократії, проведуть пропагандистське шоу.
  • Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець закликає міжнародну спільноту засуджувати незаконні вибори на окупованих територіях України.
  • Також на захоплені території Росія відправила спеціальні загони для слідкування за фальсифікаціями та звітами на “виборах”.