Як окупант використовує херсонські ЗМІ в своїх цілях

7 лет назад 0

Намагаючись обгрунтувати свої дії на території України, завоювати якомога вищий ступінь довіри та дискредитувати центральну й місцеву владу, російська пропаганда активно використовує інформаційні приводи херсонських ЗМІ.

Разом з тим, почасти вони грунтуються на недостовірній інформації. Дійсно, більшість зазначених фактів мають місце, але російські журналісти навмисно обирають для висвітлення саме ті приводи, які допомагають формувати у населення відповідну думку про становище в Україні загалом та прикордонній Херсонщині зокрема. Вони «розбавляють» обране для тиражування повідомлення висловами, котрі наділені пропагандистським значенням, завбачливо навішують ярлики на окремих дійових осіб та цілі групи населення. Більше того, місцеві сайти іноді самі дають привід для використання власного новинного контенту, публікуючи попередньо неперевірену інформацію, чутки, відверту брехню.

Зовсім недавно у Херсоні заговорили про відновлення роботи на території області Кримського державного університету імені Георгієвського. Офіційна влада навіть звернулася до Міністерства охорони здоров’я з відповідною пропозицією та обіцяла зайнятися матеріально-технічним забезпеченням ініціативи, а місцеві і загальноукраїнські сайти широко висвітлили такі плани. Ця новина також не залишила байдужими російських пропагандистів. «Политнавигатор» відразу ж розмістив на своєму сайті статтю з назвою «Вслед за фейковой прокуратурой Крыма на Украине решили создать липовый крымский университет».

Пізніше ж, аби вкотре нав’язати читачам міф про неспроможність не лише центральної, але й місцевої влади вирішувати важливі питання життєдіяльності області, «Политнавигатор» оприлюднив інформаційний матеріал з назвою "Украина проваливает попытку создать фейковый крымский университет» , при цьому посилаючись на херсонські інтернет-видання. Цікаво, що подібні новини часто покликані нівелювати зусилля, які докладає українська влада задля повернення Криму, його деокупації та реінтеграції.

Хвиля дискредитаційних матеріалів аналогічного спрямування захопила медійний простір і після проведення заходів, присвячених 73 річниці депортації кримських татар у Генічеському районі . Тоді «Политнавигатор» використав коментар в.о. керуючої справами виконкому Херсонської міської ради Катерини Гандзюк, аби розповісти своїм читачам про «жахливу реконструкцію з вагонами-теплушками й НКВСівцями».

Вже традиційно російські ЗМІ не залишили без уваги й газову» проблему Генічеська. Цьогорічне звернення Андрія Воробйова до російського президента виставили на широкий загал під назвою "Украинский чиновник записал обращение к Путину: оскорблял, а потом просил денег».

Один з останніх таких прикладів – про отруєння людей салом, з якого на фестивалі у місті Олешки Херсонської області було сформовано тризуб для встановлення рекорду України, а потім роздано учасникам дійства у якості частування. Інформацію про проблеми зі здоров’ям причетних до дійства людей опублікували у місцевому блозі «Oлешшя онлайн».

Не зважаючи на те, що у статті не було жодних доказів, свідчень постраждалих чи коментарів експертів, а саме твердження було більше схоже на здогадку, її практично відразу підхопили та розтиражували російські ЗМІ, серед яких "Федеральное агентство новостей URA.RU» , "телерадиокомпания «Звезда» , «Комсомольская правда».

Разом з тим, інше місцеве видання «Южные вести» опублікувало спростування неправдивої інформації. Журналісти звернулися за коментарем до головного лікаря Олешківської районної лікарні. Медик підтвердив, що з харчовим отруєнням до лікарні ніхто з мешканців міста не звертався.

До слова, російські ЗМІ часто акцентують увагу на негативному ставленні до російськомовних на Херсонщині , іноді намагаючись «зіштовхнути» між собою жителів регіону. Зокрема, дуже активно використовувалась інформація про те, як у відділі реєстрації місця проживання фізичних осіб Херсонської міської ради волонтерові з АТО відмовили у обслуговуванні українською мовою. Так, пропагандистський сайт Телерадиокомпания «Звезда» «переповів» історію, наголошуючи, що «волонтер вів себе досить агресивно». У контексті створення ілюзії про «утиски» російської мови у прикордонному регіоні «підхопили» цей інформаційний привід «Русвесна»Е та деякі інші ресурси.

Один із останніх спалахів інформаційної цікавості до Херсонщини з боку російських ЗМІ був викликаний повідомленням Держпродспоживслужби про накладення штрафу на 8 суб’єктів господарювання (кафе, ресторани та аптеки), працівники яких відмовилися обслуговувати клієнта українською мовою. Російські сайти нарекли цей випадок «боротьбою з російською мовою». Повідомлення відповідного змісту з’явилися на сайтах «Взгляд», «Лента.ру», RT.

Разом з тим, пропагандистськими сайтами активно нав’язується думка щодо великої кількості прихильників «русского мира» на території південних областей країни. У спеціальному проекті телеканалу «Звезда» кореспондент використовує коментарі жителів Херсонщини переважно з позиції «любові до дружнього слов’янського народу». Ще один лейтмотив «журналістського дослідження» – небезпечна для життя і здоров’я місцевого населення ситуація, безчинство «бандфомувань» («Там убили, там прибили: опасный Херсон глазами его жителей»).

Ще одна улюблена «тема» російських пропагандистів – негідна звання поведінка українських військовослужбовців. Спекулюючи на вказаній темі, інформаційні видання спекулюють на «масовому алкоголізмі», «безладі», «недисциплінованості» й «безчинстві» ( «Пьяные украинские военные на БТР устроили ЧП рядом с границей с Крымом»).

Цікаво, що досить часто в контексті вказаної проблеми російські пропагандисти не марнують нагоди згадати і про батальйони, сформовані із кримських татар, використовуючи «мову ворожнечі» та звинувачуючи останніх у надмірній «радикальності», «продажності» і «ненависті до місцевого українського населення». Серед недавніх прикладів – конфлікт за участі військових ЗСУ й батальйону «Аскер» неподалік КПВВ «Чонгар» у лютому 2017 року («В Крыму прокомментировали «бойню» между бойцами ВСУ и меджлиса в Херсонской области»). "У Порошенко дали команду МВД, СБУ и ВСУ «замять» конфликт с радикальными татарами», написав тоді сайт «Политнавигатор», використовуючи при цьому коментар екс-депутата регіонала Олексія Журавка, який нині перебуває на території Російської Федерації. Останній активно використовує терміни «терористи», «радикальні угрупування» та переконує у високій вірогідності створення «Нової татарської республіки» на території Херсонської області. До речі, російська пропагандистська машина активно експлуатує екс-депутата-втікача у якості експерта, адже він у Верховній Раді представляв інтереси Херсонської області та є її уродженцем.

Створюючи картину «всеохоплюючого хаосу» на прикордонній території, російські ЗМІ вигадують неймовірні історії про «перекидання» військових сил на територію Генічеська та військових, котрі повсюди влаштовують засідки на місцевих жителів. Наприкінці квітня 2017 року й взагалі з’явилась інформація про підрив української телевежі в Чонгарі.

До відверто фейкових новин можна віднести й інформацію про те, що перед початком курортного сезону в Генічеську «зникло море». Спочатку ця новина з’явилася на місцевих сайтах, а незабаром поширилася низкою російських інформресурсів. Пізніше місцеві сайти оприлюднили спростування.