Іспанські підручники з «російськими» Херсоном і Запоріжжям виявилися фейком роспропаганди

1 год назад 0

російські пропагандисти поширюють фейк про видані в Іспанії підручники, у яких Херсон і Запоріжжя нібито зобразили російськими.
Як передає , про це Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки повідомляє у .

Пропагандисти стверджують, буцімто іспанці почали зображати росію на карті «у її нових кордонах», тобто разом із тимчасово захопленими територіями України.

«Як зазначають на фактчекінговому ресурсі StopFake, цей фейк у рф створили за допомогою фоторедактора та карти із підручника географії, виданого у Мексиці ще у 2016-му», — йдеться у повідомленні.

На оригінальній карті з мексиканського підручника зображена у межах 1991 року.

Щоб переконати читачів, нібито тимчасово захоплені території визнані ЄС, пропагандисти маніпулюють з кольорами: загарбані райони разом із рф позначені білим кольором, а Україна та ЄС – помаранчевим.
«Насправді ж ЄС не визнав псевдореферендумів та ввів санкції у відповідь на дії рф, а Генасамблея ООН 143 голосами засудила фейкореферендуми. Ці факти заперечують кремлівську маніпуляцію про «визнання територій», — підкреслили у центрі.

Як повідомляв Укрінформ, російські загарбники маніпулюють матеріалом журналіста німецького видання Der Spiegel Йорга Ремера для поширення фейку про нібито вбивство Силами оборони України кількох мирних жителів під час спроби збити іранські дрони.