Кандидатська рокіровка на Херсонщині виглядає сумнівно

2 года назад 0

Політичний бомонд Херсонщини обговорює можливість кадрової рокіровки: відмова заступника голови обласної ради Геннадія Лагути від участі у виборах народного депутата України по 184-му виборчому окрузі (місто Нова Каховка, Бериславський і Каховський райони).

Навзамін – крісло голови Херсонської ОДА, яке займав Сергій Козир. Він також є кандидатом у нардепи по тому ж округу. І обох називають лідерами «забігу» за симпатіями виборців.

Згадані претенденти на депутатський мандат упродовж компанії не критикували одне одного, не зливали компромат. І судячи з усього, не відчувають до конкурентів якоїсь особистої неприязні. Тож вірогідність укладання «джентльменської угоди» між конкурентами апріорі виключати не можна. Але реалізувати її буде досить  складно, стверджує експерт – голова обласної організації Комітеті виборців України Дементій Бєлий. Ось його коментар:

«Згідно виборчого законодавства, кандидат, котрий побажав зняти свою кандидатуру з «перегонів», мав звернутися із заявою про це до Центральної виборчої комісії у термін до 18 жовтня. До 20 жовтня ЦВК мала технічну можливість прийняти постанову про виключення прізвища такого кандидата зі списків. Але тепер час втрачено – бюлетені надруковані, і в п’ятницю, 29 жовтня, їх мають уже розвозити по виборчих дільницях. Отримавши перевагу у кількості голосів 31 жовтня, такий кандидат може відмовитися приймати мандат. Але це не партійні списки, і переможцем автоматично не визнають того, хто посів друге місце. Вибори доведеться проводити повторно, а це значні витрати коштів – у тому числі й бюджетних.  На мій погляд, повідомлення про зняття Геннадія Лагути з виборів – це просто якась технологія обману й демотивація електорату. Адже не можна забувати про ще один важливий момент. Лагут у кандидатському списку два. Якщо один відмовиться від участі у виборах, перевагу автоматично отримає «двійник». Тож результат голосування може виявитися абсолютно непередбачуваним».

Сергій ЯНОВСЬКИЙ, Новий день