На Херсонщині окупанти відкрили школу у Костянтинівській громаді, її очолила пенсіонерка Вікторія Єзюкинська

6 месяцев назад 0

7 листопада російські окупанти відкрили ще одну школу на Херсонщині, у Костянтинівській громаді Каховського району. Її очолила Вікторія Єзюкинська, пенсіонерка з Херсона, яка останнім часом проживала у Росії. Загарбники стверджують, що набрали чи то 143, чи то 163 дитини, однак за словами мешканців села, росіяни зарахували до класів дітей за знайденими списками, без дозволу багатьох батьків. 

Про це з посиланням на окупаційні пабліки і місцевих мешканців повідомляє .

Про відкриття першої школи в так званому Горностаївському муніципальному окрузі російські окупанти повідомили 7 листопада. Насправді вони відкрили її на базі захопленого опорного закладу загальної середньої освіти в Костянтинівській громаді Каховського району. В сусідній Горностаївській громаді їм досі не вдалося відкрити жодної школи.

Інформація про кількість набраних учнів до «Константиновской школы» в окупаційних пабліках суперечлива. «Міносвіти» Херсонщини заявив про набір 143 дітей, а представники путінської партії «Єдина Росія» назвали цифру 163. 

«Окупанти записали в учні нашої школи всіх місцевих дітей, які були у знайдених ними списках. У багатьох батьків не питали жодного дозволу. Крім того, поки незрозуміло, хто взагалі навчатиме там дітей. Вчителів там немає. Нібито кілька вчителів погодилися з ними співпрацювати. А ще росіяни набрали вчителями людей, які взагалі не мають жодного відношення до освіти. На самій же лінійці 7 листопада було більше російських військових, ніж освітян», – розповіли ЦЖР мешканці Костянтинівської громади.

Судячи з російського державного реєстру юридичних осіб, окупанти незаконно зареєстрували «Константиновскую школу» 11 жовтня 2023 року. Очолила її  Єзюкинська Вікторія АнатолїївнаКолаборантка Вікторія Єзюкинська виступає на лінійці в Костянтинівській школі, 7 листопада 2023 року. Скриншот відео Як з’ясував ЦЖР, вона пенсіонерка, раніше працювала вчителькою початкових класів в одній зі шкіл Херсона. Судячи з найденого резюме, розміщеного Вікторією Єзюкинською на сайті work.ua у 2012 році, на той час вона проживала в Херсоні, на вул. 49-ї Гвардійської дивізії, 45, кв. 30. Вона закінчила Херсонський державний педінститут у 1986 році.

«Вікторія Єзюкинська не місцева, вона з’явилася в нашому селі нещодавно. Селянам вона розповіла, що переселилася нещодавно до Краснодарського краю Росії, де отримувала чи то 14, чи то 17 тисяч рублів. На життя їй цього не вистачало, тож вона вирішила приїхати до нас на роботу, бо тут пообіцяли платити більше. По Єзюкинській видно, що вона любить випити – завжди ходить з пляшкою спиртного по селу. В школі вона буде викладати в початкових класах», – сказали мешканці Костянтинівської громади.

​Як повідомляв ЦЖР, урочисто відкрита окупантами 3 жовтня школа в селі Архангельська Слобода Зеленопідської громади Каховського району Херсонщини закрилася наступного ж дня, а дітей відправили на дистанційне навчання. Як пояснюють росіяни, вони не змогли набрати вчителів, а також не забезпечили в школі військової охорони.​