На окупованій Херсонщині росіяни шукають зрадників серед місцевих, які начебто співпрацюють з Силами оборони, — речник ЗСУ Ковальчук

7 месяцев назад 0

На Херсонщині російські військові спільно з поліцією шукають серед місцевого населення осіб, які начебто співпрацюють зі спецслужбами чи Силами оборони. Також окупаційна влада відмовляється виплачувати пенсії.

Про це в  телемарафону заявив речник Генштабу ЗСУ Павло Ковальчук, коментуючи ситуацію на тимчасово окупованих територіях України, інформує .

За його інформацією, на тимчасово окупованій території Херсонської області російські військові спільно з представниками місцевої міліції здійснюють перевірку населення щодо можливої співпраці населення зі спецслужбами чи Силами оборони України.

Зокрема окупанти уточнюють наявність родичів на підконтрольній Україні території, перевіряють наявність зброї та переписують особисті дані. Крім того, російські загарбники проводять допити із застосуванням тортур, внаслідок чого 2 чоловіків зазнали поранень, зазначив Ковальчук.

"В тимчасово окупованому населеному пункті Горностаївка місцева псевдовлада не нарахувала виплату російських пенсій за вересень. Обіцяє зробити зарахування до кінця жовтня. Більшість пенсіонерів міста не надавали документи на переведення з української пенсії на російську. Мешканцям, які планували це зробити у 2023 році, в перенесенні відмовлено. Їм повідомили, що заяви будуть прийматись з початку 2024 року, а до цього періоду пенсійні виплати будуть здійснюватися у вигляді гуманітарної допомоги", — розповів речник.