На ТОТ Херсонщини окупанти встановлюють «пункти мобілізації» та посилюють набір до «добровольчих батальйонів» — Прокудін

2 недели назад 0

Кремль поставив завдання окупаційній адміністрації — збільшити кількість місцевих угруповань на ТОТ Херсонщини хоча б на 10%. Сформувати списки кандидатів мають окупаційні військкомати.
Про це у марафоні "Єдині новини" повідомив очільник Херсонської ОВА  Олександр Прокудін .

Він розповів, що на тимчасово окупованій Херсонщині російська адміністрація буде використовувати єдиний реєстр військового обліку та розсилати ймовірним призовникам електронні повістки. І додав, що у більшості населених пунктів немає стабільного мобільного та інтернет-зв'язку.

"Вони встановлюють незрозумілі намети, називають їх "пунктами мобілізації", збирають туди людей. Також росіяни хочуть посилити ще набір до так званих "добровольчих батальйонів", до яких набирають жителів окупованих наших громад. Завдання передали військкоматам" , — говорить керівник ОВА.

Також Прокудін розповів, що вже два роки, порушуючи усі норми міжнародного права, Росія проводить в тимчасово окупованих громадах примусову паспортизацію. За його словами, переважно це відбувається під дулом автомата, через тиск, через примус та погрози.

"Наразі без цього документа взагалі неможливо отримати будь-яку допомогу. Не можна отримати медичну, чи пенсію, чи виплати, чи гуманітарку, або влаштуватись на роботу, оформити, переоформити документи. Навіть дітей в дитсадки та в школи не пускають. І нині людям, які не взяли російські паспорти, ще погрожують, що їх депортують і визнають іноземцями" , — каже Прокудін.

Олександр Прокудін розповів, що на цей час є можливість виїхати за межі окупованих територій у людей з будь-яким паспортом.

"Людей випускають, вони виїжджають. Люди роблять такий великий круг через Крим, Росію, Білорусію. І заїжджають через Сумську та Волинську область до нас. Ми їх там зустрічаємо. І ми закликаємо те, щоб люди виїжджали з окупації, є організації, які допомагають нам це робити" , — каже очільник ОВА.