Невже цього року кримських абітурієнтів у херсонських вузах буде менше?

7 лет назад 0

Народний депутат від Херсонщини Олександр Співаковський вважає непослідовними кроки законотворців щодо боротьби з корупцією та щодо сприяння в здобутті вищої освіти дітям з окупованих територій.

Олександр Співаковський оцінив сьогоднішнє засідання Погоджувальної ради як емоційне і суперечливе. Здивували його особливо декілька питань. Але найбільше те, що стосується сприяння здобуттю вищої освіти в Україні дітям з окупованих територій. Для них мали б створити квоту в 1000 місць, а проте не створили і сам законопроект як малозначущий (хоча кінець навчального року вже за два місяці) не розглянули. 

Для Херсонщини як для області, де гототувалися прийняти насамперед кримчан, це — важлива інформація:

 

Законопроект за р.н. 6116 “Про внесення змін до Закону України "Про вищу освіту" щодо забезпечення права на здобуття вищої освіти осіб, місцем проживання яких є тимчасово окупована територія України”, співавторами якого виступили 16! народних депутатів України.
Цим Законом ми надаємо квоту у розмірі тисячі місць кримським дітям, які закінчують школу, для того, щоб вони навчались у нас, на материковій Україні. Вважаю, що саме такі точкові кроки дають конкретний меседж для нашої молоді у Криму про те, що їх тут чекають, і саме в такий спосіб ми зможемо повернути Крим.
Тому виникає досить просте та логічне запитання – чи є у нас політика за якої ми будемо працювати з людьми, щоб вони були українцями на тимчасово окупованих територіях? Зауважу, що нещодавно навіть сімферопольські мас-медіа відреагували на цей законопроект, який викликав у них неабияку тривогу….
Повторюю, у нас є для цього рецепт, і він дуже простий – відкрити тисячу місць для кримських дітей, які закінчують школу, щоб вони навчались у нас. Чому ж нам цей законопроект не потрібен?
Для того, щоб бачити кримську молодь у нас в Україні, у наших українських вишах, ми повинні за них боротися, соціалізувати їх! А що ми робимо? Ми не включаємо цей законопроект до порядку денного і робимо вигляд, що цієї проблеми не існує..
Так бути не може!!! — написав у себе в фейсбук Олександр Співаковський, після того як виклав своє бачення майже в тих саме словах  і на Погоджувальній раді. 

Дійсно, виходить цікаво: широко декларовані як найважливіші напрямки інтеграції та повернення до національної освіти та материкової України дітей з анексованих та окупованих територій  раптом виявляються не такими вже й важливими? І це — напередодні завершення навчального року? Чим же це обумовлене — невже передумали повертати півострів та схід? Чи просто, на відміну від херсонського нардепа, не вірять у силу освіти?

Як би там не було, та якщо ці питання вирішені до кінця травня не будуть, то конкурентів у наших місцевих випускників буде менше. І це хоча і зручність, але — не здобуток. Нема людей — нема проблем?