Обережно – фейк!

6 лет назад 0

Останнім часом у деяких засобах масової інформації поширюється повідомлення, що з 1 листопада 2018 року громадяни не зможуть оформити спадщину та подарувати своє майно.

«Посилаються у подібних публікаціях на постанову Кабінету Міністрів України від 04.03.2013 № 23. Нібито у ньому йдеться про те, що саме з 1 листопада цього року в Україні не буде оцінювачів, які мають право проводити оцінку для випадків, коли укладається договір дарування рухомого або нерухомого майна або відбувається вступ в спадок на таке майно», пише на своїй сторінці у Фейсбук Ко стянтин Хутковс ький .

«А без подібної оцінки нотаріуси не можуть оформити подібні угоди.

Хочу звернутись до мешканців Херсонщини: подібна інформація не відповідає дійсності, це фейк!»

Договори дарування та спадщина посвідчуються нотаріусами за прописаними у законі правилами. Укладення цих угод не потребує особливого порядку чи проведення «особливої» оцінки. До речі, щодо оцінки майна. У випадку, коли майно переходить у спадок від чоловіка до дружини, чи від матері до дитини (так звана перша черга), то оцінка такого майна взагалі не потрібна.

Договір дарування посвідчується, зокрема, за умови подання документів, що підтверджують право власності на майно, що ви збираєтесь подарувати.

Право набуття нерухомості та розпорядження нею (дарування, спадкування тощо) – це базове право кожного громадянина, гарантоване статтею 41 Конституції України. Таке право є непорушним, воно визначається Законом, а його реалізація жодним чином не залежить від того чи іншого «інформаційного вкиду».