Окупанти бачать, що на Херсонщині немає реакції людей — керівник пресофісу ОВА про псевдовибори на окупованих територіях

3 месяца назад 0

У рамках підготовки до своїх президентських виборів росіяни намагаються проводити певні заходи й на тимчасово окупованих українських територіях. Вони прагнуть зібрати у населення «підписи» та створити картинку «активного виборчого процесу».

Про це в етері  розповів Олександр Толоконніков, керівник пресофісу Херсонської обласної військової адміністрації.

«В окупованій частині Херсонської області вони також «збирають підписи». Колаборанти одразу побігли підписуватись, і на цьому все закінчилось. Окупанти бачать, що немає на Херсонщині реакції людей, тому зараз роблять подворові обходи з цими списками, виявляють людей, які проукраїнськи налаштовані. Разом з цим вони зараз розмістили об’яви в окупованому Криму, щоб набрати там «масовку» на ці дні, щоб люди звідти поїхали в інші регіони, й можна було показати, ніби там іде «виборчий процес». Крім того, вони вже зараз розповідають, що «можна голосувати за президента Росії з українськими документами». За всіма міжнародними стандартами й логікою, якщо за президента голосують громадяни іншої країни, то він буде нелегітимним» , — розповідає Толоконніков.

Також на тимчасово окупованих територіях здійснюються репресивні заходи до українців і кримських татар.

«Це постійний тиск, дуже багато повідомлень про обшуки та «забір людей у підвали» в Генічеському районі, в Скадовському. Особливо це стосується кримськотатарського народу. Постійні обшуки проводяться навіть у людей, які вже мають російські паспорти. Забирають в катівні на три-чотири дні, а буває, що люди й не повертаються звідти, і їх рідні не знають, куди звертатися. Тому це постійна практика окупантів. Можливо, вона посилиться в рамках виборів, але поки що зв’язку з ними немає. Це й так основна «робота» росіян на цих територіях. Вони не хочуть займатися комунальним господарством, відбудовою. Користуються всім українським, що було ще до окупації, а коли щось ламається, то говорять, що це не їхні справи» , — говорить керівник пресофісу Херсонської ОВА.