Окупанти на лівобережжі Херсонщини «евакуюють» людей до Якутії та Сибіру

5 месяцев назад 0

Окупаційна влада на лівобережжі Херсонщини створила настільки жахливі умови, що вижити без російського паспорта там уже неможливо: люди не мають доступу до медичних та фінпослуг, їх підозрюють у лояльності до України та співпраці з Силами оборони. До того ж, місцевих активно агітують переселятися до російських регіонів.

Про це перший заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський розповів .

« Якщо це невеликий населений пункт, там рятує город, є якісь запаси у людей. А у більшості випадків, якщо немає російського паспорта, вижити дійсно дуже складно, тому що доступу до медичних послуг фактично немає, ускладнений доступ до фінансової системи.

На блокпостах на українські паспорти російські військові реагують зараз дуже погано. І там вже навіть не задають питання: «Чому ви ще не оформили паспорт?». Вони вже розуміють, що людина, яка зараз без російського паспорта, це 100% з активною позицією, незламний і потенційно людина, яка співпрацює з СБУ та Силами оборони України. Тобто відповідне відношення до нього », – пояснив Соболевський.

Системного вивезення людей до Росії, як це було перед звільненням правобережної Херсонщини, на лівому березі зараз немає. Втім, окупаційна влада надалі агітує місцевих жителів переїжджати до російських регіонів і закликає їх до так званої евакуації. Людей вивозять до Якутії, Новосибірська і Тюмені.

« В першу чергу, це стосується населених пунктів, які розташовані поруч з Дніпром, які вже фактично в стані гуманітарної катастрофи. Вони хочуть вирішити за рахунок наших людей, і в першу чергу їх цікавлять діти, свої демографічні проблеми. Їм (жителям окупованих територій – ред.)   пропонують депресивні регіони РФ, які мало заселені ,  і там, де є вільний житловий фонд.

Друге –   вони хочуть трохи розбавити населення на територіях, які тимчасово окуповані,   тому що розуміють, що станом на зараз, це люди, які в абсолютній більшості не підтримують цю окупацію, вони чекають деокупацію, і вони просто вимушено перебувають в цьому терорі », – наголошує депутат.

Фото ілюстративне з відкритих джерел.