Окупанти не виконають власного плану зі збору врожаю цього літа на лівобережжі Херсонщини

9 месяцев назад 0

Окупанти не виконають власного плану зі збору врожаю цього літа на тимчасово окупованому лівобережжі Херсонщини. Хоча він приблизно вдвічі менше, ніж врожай, який збирали на лівобережжі до вторгнення.

Про це в прямому ефірі Медіаплатформи “Вгору” заступник директора Центру близькосхідних досліджень Сергій Данилов. 

За його словами, декілька днів тому окупанти стверджували, що зібрали 600 тисяч тонн врожаю. У них був план зібрати 1 мільйон 100 тисяч тонн зернових і бобових культур. 

"Наскільки я розумію, вони не виконують навіть свого плану.  Але якщо тиждень тому зібрали 600 тисяч тонн, то, очевидно, максимум зберуть 800. І я оцінював, що їхній план це десь приблизно вдвічі менше, ніж врожай, який збирали на лівобережжі до вторгнення. Але в будь-якому випадку це якісь гроші”,  – говорить Сергій Данилов.

Цей план зі збору зерна спланувала окупантська адміністрація, стверджує аналітик.   Вони оцінили можливий врожай за кількістю засіяних земель, стану посівів, які контролюються і монетизуються.

“Але таке враження, що вони свідомо завищували об'єми. Я думаю, що вони, до речі, і Москву дурять, бо вибивають дотації для фермерів, які не доходять до фермерів. До того ж їм потрібна картинка, розповідь про те, як усе успішно розвивається”.

Сергій Данилов стверджує, що частина фермерів так і не перереєструвалася і продовжує чинити непублічний опір. Вони стикаються з проблемою, що без російських документів вони можуть продати врожай у півтора раза або вдвічі дешевше, ніж зазвичай. 

“Я так думаю, що в найкращому для них випадку обробляється десь половина всіх земель і буде оброблятися ще менше. Вони б'ють зараз свердловини, але все одно це неповноцінна заміна, і проблеми там будуть тільки наростати. Тобто єдина надія – це, якнайшвидше звільнення і нормалізація ситуації”.

Раніше аналітик , що за підсумками двох сільськогосподарських сезонів, прямі збитки Херсонщини, завдані росіянами, становитимуть мільярди доларів. Значна частина цих збитків – привласнений врожай (мільйони тонн зерна, овочевий комплекс) і вкрадена техніка. 

Росіяни постійно крадуть українську агропродукцію, її за «збирання врожаю» з окупованої частини Херсонщини. На кінець минулого року, за даними видання Bloomberg, в Україні пшениці на майже 1 млрд доларів. Нещодавно через обстріли біля Чорнобаївки майже 200 гектарів посівів, врожай знищено, збитки складають 2 мільйони 600 тисяч гривень.