Окупанти встановили у Генічеську мурал російському актору, який підтримував окупацію Херсона

7 месяцев назад 0

Погана вода та ризик захворювань — результати нових досліджень у Херсонській області

800 тисяч українців живуть без питної води

Порятунок Херсонщини триває, адже ситуація з нестачею води в регіоні досі не вирішена. Вода забруднена настільки, що вживати її просто не можна.

Нагадаємо, через підрив і руйнування Каховської ГЕС, близько 800 тисяч людей на півдні України не мають доступу до чистої питної води. Благодійний фонд  з перших днів працює на місці катастрофи й постійно моніторить ситуацію, що стосується першочергових потреб у регіоні. 

«Відсутність води й до сьогодні є однією з найболючіших проблем області. Ми постійно отримуємо запити на допомогу з різних прифронтових регіонів, але питання води у Херсонській області стоїть на першому місці», — зазначають у фонді.  

Волонтери Rescue Now звернулися до приватної лабораторії та попросили провести незалежний аналіз води в регіоні. Результати виявилися шокуючими: майже у всіх селах зразки води зі свердловин не відповідають нормам Держсанепідемстанції. Жорсткість води, загальний вміст солей, нітрати, хлориди, натрій і сульфати — всі ці показники перевищують норму в 3–5 разів. Також вода у деяких населених пунктах містить небезпечні бактерії.

«Використання забрудненої води може спричинити діарею, блювання, болі та спазми в області живота, лихоманку, ломоту в тілі й слабкість. А також призвести до погіршення здоров’я людини», — йдеться в  Міністерства охорони здоровʼя.

У зв’язку з цим спеціалісти рекомендують хлорування води для знезараження або ж використовувати спеціальні фільтри для води.

Саме на ці фільтри благодійний фонд Rescue Now і оголосив збір. Адже це допоможе майже 800 000 українцям отримати щоденний доступ до питної води. 

«Наші волонтери доставляють тонни води в місцеві громади, але це не розв’язує проблему стратегічно. Тому ми намагаємося знайти рішення, яке дасть довгостроковий результат. Тільки за минулий місяць ми встановили 3 водонапірні вежі та 2 системи очищення води. Вони роками забезпечуватимуть водою більше 12 000 людей. Проте цього замало»,  — кажуть у Rescue Now. 

Волонтери Rescue Now продовжують збирати кошти на стаціонарні системи очищення води та просять усіх небайдужих долучитися донатами або розповсюдженням інформації про збір.