Перспективи розширення плацдарму ЗСУ на лівобережжі Херсонщини оцінив військовий експерт

3 месяца назад 0

Українські морські піхотинці на лівому березі Дніпра в Херсонській області. Фото: t.me/V_Zelenskiy_officialПерспективи розширення плацдарму Сил оборони України на лівобережжі в Херсонській області пов’язані головним чином із наявністю стабільного логістичного зв’язку між правим і лівим берегом. Про це в ефірі телеканалу  сьогодні, 10 лютого, сказав військовий оглядач, полковник запасу Владислав Селезньов.
За його словами, наразі важко налагодити стабільні поставки, оскільки мости через Дніпро були зруйновані російськими окупантами, а навести понтонно-мостові переправи поки що можливості немає.

“Чотири мости, які з’єднували лівий і правий берег Дніпра в цьому регіоні до повномасштабної війни, були знищені противником ще восени 2022 року. Навести в нинішніх умовах понтонно-мостові переправи — вкрай складне завдання. Ширина Дніпра в цій частині — близько 1 000 метрів, плюс течія досить потужна, що фактично створює непереборні перешкоди для наших інженерно-технічних підрозділів”, — пояснив експерт.
Навіть якщо це вдасться зробити, каже Селезньов, не менш важко буде гарантувати безпеку і збереження такої переправи.

“Цілком очевидно, що противник буде буквально полювати на ці переправи, використовуючи артилерію, дрони, авіацію для того, щоб забезпечити безпечний периметр навколо цієї понтонно-мостової переправи”, — зазначив експерт.
Необхідно розширювати плацдарм на глибину до 25 кілометрів південніше, вважає Селезньов. Нині глибина українських плацдармів становить від трьох і більше кілометрів від лінії Дніпра.

“Відповідно, просуватися вперед нашим підрозділам належить ще багато. Але як це зробити, не маючи надійної броньової підтримки, не маючи можливості повною мірою передислокувати з правого на лівий берег нашу артилерію, системи протиповітряної оборони? Відповідь на це питання, на жаль, відсутня. Можна розраховувати на якнайшвидші поставки для потреб української армії систем ППО, авіаційної компоненти. Ми постійно ведемо мову про винищувачі F-16. І, безумовно, необхідне отримання додаткових ресурсів, зокрема артилерійських, адже саме артилерія нині багато в чому визначає хід і перебіг бойових дій”, — резюмував Селезньов.