Підрозділи окупантів постійно підлягають ротації, всі їхні штурми — безуспішні, — Гуменюк про ситуацію на лівобережжі Херсонщини

2 недели назад 0

Українські військові. Ілюстративне фото: facebook.com/OperationalCommandSouth
Минулої доби російські окупанти здійснили п’ять безуспішних атак на позиції українських військ на лівобережжі Херсонщини. Загарбники, як і раніше, не використовують бронетехніку. А зібрати групу солдатів для чергового штурму росіянам стає дедалі складніше.

Про це в ефірі телеканалу сьогодні, 17 квітня, сказала начальниця Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк.

“Як жартують наші бійці на лівому березі, в окупантів опускаються не тільки руки, але й усі кінцівки, які відриваються в разі, якщо штурм неуспішний. А такі штурми в них усі. П’ять штурмів було проведено за минулу бойову добу. І знову — безуспішно. Вони їх проводять без використання техніки, без мотивації і без перспектив повернутися знову туди, у тому ж складі групи. Підрозділи постійно підлягають ротації. У них дуже складні взаємини з командним складом, тому зібрати штурмову групу і відправити на новий штурм їм стає дедалі складніше”, — розповіла Гуменюк.
За її словами, російські окупанти підтягують підрозділи з глибоких тилів, які не в курсі ситуації, що відбувається на лівобережжі.

“Тривалий час, уже кілька місяців поспіль, окупанти не використовують абсолютно бронетехніку. Це говорить про те, що вони й самі не вірять у перспективи своїх штурмів. Вони розуміють, що це буде даремна та безпідставна втрата техніки, й можуть використовувати тільки живий ресурс”, — зазначила речниця.
Гуменюк також прокоментувала інформацію про те, що нещодавно в одному з населених пунктів на лівому березі Дніпра в Херсонській області було піднято український прапор.

“Підняття українського прапора на лівому березі — це, в принципі, знак місцевому населенню тимчасово окупованих територій про те, що українські Сили оборони там присутні, вони продовжують боротьбу за те, щоб утримати позиції і мати можливість потім стартувати далі, просуваючись тимчасово окупованою територією, очищаючи її від ворога. Це більше морально-психологічний момент”, — зазначила гостя ефіру.
Вона також акцентувала, що суть роботи українських військових на плацдармах на лівобережжі полягає у відбитті штурмів, у зміцненні позицій і розгортанні перспектив розширення.

“Ми над цим працюємо постійно. Ця робота передбачає дуже великий спектр завдань, які виконуються в надзвичайно складних умовах. Потрібно ставитися з розумінням до того, що українські бійці працюють в умовах, коли в них за спиною річка і логістика зумовлена величезною відстанню, складністю в плані постачання боєприпасів, води і навіть забезпеченні ротації. Це все накладає певний відбиток психологічно. І тому час від часу бійці піднімають прапор для того, щоб і себе підбадьорити, і мирному населенню дати сигнал про те, що вони продовжують роботу”, — резюмувала Гуменюк.