Плацдармів Сил оборони на лівобережжі Херсонщини достатньо для проведення наземних операцій — ISW

6 месяцев назад 0

Офіційне визнання Україною плацдармів на лівому березі Херсонської області свідчить про те, що цих позицій достатньо для продовження наземних операцій.

Про це  в аналітичному звіті американського Інституту вивчення війни (ISW) за 17 листопада 2023 року

Посилаючись на Генштаб ЗСУ, ISW пише, що одним з головних завдань сухопутних операцій на лівобережжі Херсонської області, є недопущення обстрілу російськими військами мирного населення України, зокрема Херсона.

Аналітики інституту стверджують, що 152-мм артилерійські системи, які російські війська широко використовують в Україні, мають приблизний радіус дії 25 км і припускають, що російські сили навряд чи їх розгорнуть на безпосередній лінії фронту через загрозу українського контрбатарейного вогню.

Також в інституті дійшли висновку, що "складні бліндажі", які російська армія будувала місяцями на лівому березі Херсонщини, замінування території, зокрема навколо Кринок, де українські сили зараз утримують свої позиції, нагадують дії російських військ з тактичного розгортання оборони РФ на заході Запорізької області.

ISW проаналізував ситуацію на лівобережжі Херсонської області та стверджує, що російські війська не побудували там великих видимих оборонних укріплень, подібних до тих, які вони встановили в Запорізькій області перед початком українського контрнаступу.

"Схоже, обрали більш дискретні укріплення, розташовані далі від лінії фронту. Окремі фортифікаційні споруди, розташовані якомога далі від лінії фронту в Херсонській області, ймовірно, будуть повністю ефективними лише в тому випадку, якщо вони залишаться прихованими. Втім осінні та зимові погодні умови можуть виявити деякі приховані місця",  — йдеться у звіті інституту.

Також аналітики ISW вважають що російському військовому командуванню, ймовірно, буде важко передислокувати боєздатне підкріплення на лівобережжя Херсонщини, оскільки доводиться оборонятись у Запорізькій та підтримувати наступальні дії на сході України.

"Масштаб необхідних російським військам підкріплень значною мірою залежить від того, скільки зусиль українські сили докладуть на херсонському напрямку та наскільки вони просунуться" , — йдеться у звіті.

​Раніше у Генштабі повідомили, що Сили оборони на лівобережжі Херсонщини за добу відбили 12 атак армії РФ. Водночас українські військові закріплюються на зайнятих рубежах та завдають вогневого ураження російським окупантам.