Погіршення інвестиційного клімату та кредитні ризики: МВФ фактично припинив співпрацю з Україною

6 лет назад 0

Замість очікуваного 14-го траншу, країна отримала лише 4-й.

"На сьогодні немає передумов, щоб говорити про дефолт в Україні. Однак співпраця з МВФ вкрай необхідна. Вона впливає на інвестиційну складову, на кредитні рейтинги і на впевненість інвесторів у тому, що в Україну можна вкладати гроші. Адже всі проекти зав'язані на програмі МВФ. Її відсутність унеможливлює роботу з інвесторами", — розповів представник Європейського банку реконструкції та розвитку в Україні Антон Усов, передає gazeta.ua.

За його словами, економіка країни поступово зростає. Однак фактором умовного ризику є політична нестабільність в Україні.

"Це пов'язано з майбутніми виборами. Але не варто забувати, що це той фактор, який присутній в контексті України останні 10-15 років. У передвиборчий час швидше за все ніяких реформ не буде", — каже експерт.

Він наголосив, що співпрацю з МВФ потрібно однозначно продовжувати.

"Я не став би говорити, що економіка України настільки стабільна і стійка, що можна обійтися без МВФ. У першу чергу фінансування Фонду — це фактор комфорту і кредитні рейтинги", — підсумував Антон Усов.

МВФ у березні 2015 року схвалив 4-річну програму кредитування економіки України EFF на $17,5 млрд. У рамках цієї програми Україна отримала від Фонду 4 кредитних транші на загальну суму $8,7 млрд. Програма EFF змінила програму stand-by, розпочату 2014-го.