Повернути вкрадені гроші стане простіше: назвали переваги нововведення Нацбанку

5 лет назад 0

Банки зобов'яжуть повертати клієнтам украдені з карток гроші на другий день після крадіжки. Національний банк підготував відповідний проект постанови і виставив його на обговорення. 

Прогнозують, що нові норми запрацюють у липні.

"Щоб підвищити довіру населення до банків, аналогічну постанову Нацбанк мав запропонувати ще 10-15 років тому. Сьогодні банкіри фактично не несуть відповідальності за кошти своїх клієнтів. Всі проблеми і витрати перекладають на них. Повернути вкрадені гроші можна виключно у судовому порядку", — розповів Gazeta.ua адвокат  Ростислав Кравець .

За його словами, банкіри самостійно можуть набагато швидше виявити шахраїв. Побачити через камери відеоспостереження, хто і в якому банкоматі знімав гроші.

"Часто банківські працівники співпрацюють з шахраями — передають їм дані про клієнтів. Торік банкірів зобов'язали повертати гроші, коли відсутні докази, що клієнт навмисно передавав комусь інформацію про картковий рахунок. Щоправда банки несуть відповідальність тільки за ті картки, які клієнт оформив особисто. Це передбачено законом про відновлення кредитування. Проблеми виникають у співробітників підприємств, за яких картки оформлюють бухгалтери", — пояснює адвокат.

Коли постанову Нацбанку приймуть, банкам буде не вигідно писати заяви до правоохоронних органів.

"Якщо слідчі органи не доведуть, що клієнт сам передав інформацію про картковий рахунок зловмисникам, банкірів притягатимуть до відповідальності за неправдиві звинувачення. Легше буде віддати вкрадені кошти і розслідувати справу самостійно. Крім того, Нацбанк може впливати на банки. Наприклад, штрафувати чи не надавати якійсь дозволи. Таким чином, не виконувати постанову регулятора буде не вигідно", — резюмує Ростислав Кравець.

У Європі крадіжки у межах 50 євро — близько 1500 грн, не повертають. В Україні мінімальна сума становить 340 грн — 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.