Прокуратура РФ запросила 13 років колонії для українця Павла Запорожця за звинуваченням у підготовці теракту

5 месяцев назад 0

Під час засідання у Південному окружному військовому суді РФ російський прокурор зажадав призначити українцю Павлу Запорожцю 13 років колонії у справі про нібито "замах на скоєння теракту". У РФ це перша справа, що розглядається по суті, про міжнародний тероризм (стаття 361 КК РФ), повідомляє російське державне інформаційне .

Запорожця звинувачують у тому, що він нібито "готовив терористичний акт проти мирного населення та військовослужбовців РФ під час проведення святкових заходів, присвячених Дню Перемоги" у Херсоні 2022 року, коли місто було окуповане російськими військами.

Прокурор у суді заявила, що українця нібито було завербовано Головним управлінням розвідки Міністерства оборони України. ТАРС писав про те, що у березні цього року під час одного із судових засідань Запорожець визнав провину, але заявив, що його як військовослужбовця мають судити не за Кримінальним кодексом РФ, а в рамках Женевської конвенції як військовополоненого.

На суді адвокат Запорожця Олексій Ладін просив припинити кримінальну справу та визнати її військовополоненою, оскільки на момент затримання Павло виконував бойовий наказ ГУР МО України щодо знищення російських патрулів. Суд у задоволенні вимоги відмовив.

Павла Запорожця було затримано в Херсоні вночі 9 травня 2022 року за підозрою у підготовці диверсії на маршруті проведення масового заходу "Безсмертний полк". З 9 травня до 2 серпня минулого року Павла Запорожця тримали в ІТТ Херсона. При цьому, за словами адвоката, ряд оперативно-розшукових матеріалів у справі складено з численними порушеннями, як, наприклад, протокол, на початку якого вказано прізвище одного співробітника ФСБ, а підпис під документом "позивний Фрегат".

У кримінальній справі проти Павла сказано, що він повідомляв українських військових про місцезнаходження техніки російських військ через месенджери Telegram і Signal. Після 9 травня зв'язок із Запорожцем зник, але родичі здогадувалися, що його полонили, як і інших українців, які виступали проти окупації. Пізніше сестра Запорожця повідомила, що Павла відвезли до тортур у Херсоні, де, за її словами, катували всіх, хто не сподобався окупантам, навіть дітей.

До суду українця тримали у СІЗО у Сімферополі. У лютому 2023 року Павла перевели до Ростова-на-Дону.

Раніше "Верстка" писала, що з початку повномасштабного російського вторгнення в Україну в Росії порушили кримінальні справи про екстремізм і тероризм на 89 жителів окупованих армією РФ українських територій. Їх звинувачують у тому, що вони перебували у терористичних чи екстремістських організаціях, фінансували їх та готували акти міжнародного тероризму.