Псевдовибори на ТОТ мають на меті виявлення проукраїнських територій, аби проводити там репресивні дії — КримSOS

7 месяцев назад 0

Псевдовибори в окупованому Криму та на тимчасово захоплених частинах Херсонської і Запорізької областей, які провели росіяни 8-10 вересня, мають виявити для них найбільш проукраїнські території, щоб потім проводити там репресивні дії. Херсонській обласній прокуратурі відомі всі прізвища, які відповідали за "вибори" у тимчасово окупованій частині Херсонщини.
Про це повідомив голова правління ГО "КримSOS" Олексій Тільненко в етері програми "Кримське питання".

За його словами, псевдовибори тимчасово окупованих територіях (ТОТ) України мають на меті провести оцінку кількості та гендерного балансу населення, а також подивитись, які території є найбільш проукраїнськими, де більше бойкотів було, аби надалі проводити на цих територіях репресивні дії.

Крім того, більшість кандидатів на "виборах" на ТОТ були з території Росії, які не мають жодного відношення до місцевих громад та життя у цих громадах. Водночас у Криму через тривалу окупацію була деяка частка місцевих.

"Але тут задача і нас, як громадянського суспільства, і задача правоохоронних органів, для того, щоб зафіксувати і винайти списки всіх цих людей для того, щоб вони понесли справедливе покарання. Я можу сказати, що зараз це робити набагато легше, ніж на початку окупації у 2014 році, тому що зараз технічні засоби, програмні засоби дозволяють робити це значно швидше і ефективніше, у тому числі завдяки тим же технологіям штучного інтелекту, застосування технології розпізнавання обличчя",  — зазначив Тільненко.

Як розповів заступник керівника Херсонської обласної прокуратури Олександр Михалік в етері "Кримського питання", відомству відомі прізвища окупантів, які проводили та організовували ці "вибори".

"Нам відомі усі прізвища осіб, які приймають участь в організації та проведенні незаконних "виборів" на теперішній час на території тимчасово окупованої Херсонщини. Минулого тижня нами, відповідно до вимог законодавства, оголошено підозри трьом фейковим посадовцям, які обіймають посади та організовують проведення самих цих "виборів" на території тимчасово окупованої Херсонщини",  — сказав він.

Водночас дані про випадки примусового залучення місцевих жителів до голосування будуть відомі лише після деокупації окупованої частини Херсонської області, уточнив Михалік.