РНБО: РФ перевезла до окупованого Криму 600 тисяч росіян

2 года назад 0

Українська розвідка повідомляє про 600 тисяч перевезених до Криму громадян Росії. Про це заявив секретар Ради нацбезпеки та оборони України Олексій Данілов. За його словами, таким чином окупанти намагаються отримати вплив у регіоні.

Данілов зазначив, що наразі на окупованому півострові йде переозброєння військових та постійні навчання.

«Для чого вони заходили до Криму, це вони й роблять – плацдарм, щоб повністю мати вплив саме в цьому регіоні. Там йде повністю зараз переозброєння. Там сьогодні постійно відбуваються навчання. Понад те, за даними нашої розвідки, вони завезли вже туди понад 600 тисяч громадян Російської Федерації, заселили територію Криму», – розповів Данілов.

Дослідити демографічний склад тимчасово окупованого півострову складу, кажуть в РНБО. Наразі розробляються методики для визначення кількості переселених росіян та громадян, які виїхали з Криму. 

Раніше Кримська правозахисна група заявила, що Кремль здійснює активні заходи зі зміни складу населення Криму. Один з напрямків цього – переміщення на півострів мілітаризованого населення. 

«Мова йде про військових, також про силові структури. Більш того, оскільки Росія формально вважає це своєю територією, то вони переміщуються вже не як у відрядження, а на постійну роботу, тобто переміщуються вже зі своїми сім’ями. Якщо мова йде про одного ефесбешника, то насправді можемо множити на три, бо він, наприклад, приїжджає з дружиною та дитиною», – зазначила керівниця Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник.

Водночас, в Росії триває активна пропаганда і пряма реклами переїжджати до Криму. Правозахисники наголошують на важливості розслідування демографічної ситуації на анексованому півострові.