Росія блокує рух цивільним з Криму по Арабатській стрілці і відновлює залізничне сполучення Джанкой-Новоолексіївка

9 месяцев назад 0

Прикордонне управління ФСБ РФ в окупованому Криму повідомляє про заборону з вечора 31 липня доступ цивільних осіб на косу Арабатська стрілка в Ленінському районі півострова. Цим шляхом російські війська перекидали техніку і боєприпаси після пошкодження ударом ЗСУ мосту через Чонгарську протоку. Водночас глава окупаційного уряду РФ у Херсонській області Андрєй Алєксєєнко повідомив про плани відновлення залізничного сполучення  з Кримом за маршрутом «Джанкой-Новоолексіївка-Генічеськ». Не виключено, що окупанти використають пасажирські потяги як живий щит для перекидання залізницею військової техніки на південь зі станції Джанкой. 

«З 20.00 31 липня відповідно до рішення Оперативного штабу Республіки Крим під головуванням голови Республіки Крим Аксенова С.В. пропуск цивільних осіб на косу Арабатська стрілка заборонена», – сказано у повідомленні «прикордонного управління ФСБ по Криму». 

На який час вводиться блокування руху цивільних, не повідомляється. Воно триватиме «до особливого розпорядження», а їх необхідність пояснюється «локалізацією загроз безпеці населенню» окупованого Криму, військовим та іншим об’єктам на його території. 

Повідомляється, що потрапити на Арабатську косу зможуть лише співробітники екстрених служб, а також громадяни, які виконують роботи оборонного значення та роботи з ліквідації надзвичайних ситуацій.

Як повідомляв  Центр журналістських розслідувань , після підриву автомобільних мостів через Чонгарську протоку окупанти почали переміщати військову техніку з Криму на Херсонщину дорогою, прокладеною Арабатською стрілкою від кримського села Кам’янське Ленінського району АРК до с. Стрілкове Генічеського району Херсонської області. 

Тим часом, пише Telegram-канал , російська окупаційна влада на Херсонщині вкотре анонсує запуск електропоїздів по маршруту « Генічеськ – Новоолексіївка – Джанкой ». Так званий «глава уряду Херсонської області» Андрєй Алєксєєнко сподівається, що це допоможе розвантажити пасажиропотік на пропускному пункті «Чонгар», що на адмінмежі з Кримом. 

Повідомляється, що електрички запустять в кінці місяця, тобто, днями. Це вже не перша спроба запустити пасажирські електропоїзди по цьому маршруту. Ще у травні 2023 року брехливий херсонський гауляйтер  запустити потяги до початку літа 2023 року. Причому тоді обіцяли, що потяги з Криму підуть через станцію Новоолексіївка аж до Мелітополя у Запорізькій області. 

Не виключено, що відкриття руху пасажирських потягів з Джанкою до Новоолексіївки (або й далі – до Мелітополя) може використовуватись російськими окупантами як «живий щит» для перекидання на південний фронт залізницею військової техніки та боєприпасів. Те, що залізничні платформи з технікою у окупантів сусідять із пасажирськими поїздами добре ілюструє відео, що днями видав пропагандистський телеканал «Таврия». На початку сюжету прибуття на станцію Джанкой пасажирського потяга бачимо російську військову техніку на залізничних вантажних платформах, яка, ймовірно, повинна йти на материкову частину окупованої території України. Броньований тягач БТС-4 на залізничній платформі на коліях біля залізничної станції Джанкой в окупованому Криму, липень 2023 р. Фото: скріншот відео тв-каналу «Таврия»
«Залізничний маршрут із Джанкоя до Новоолексіївки проходить по дамбі і частково – по мосту на озері Сиваш. Сподіваємося, що ЗСУ зробить все для того, щоб у цьому місці сталася велика бавовна, і цей канал переміщення російської  військової техніки із Криму був перерваний», – пише «Генічеськ ua».

На фото зверху: Вид на Генічеськ з боку Арабатської стрілки, прямокутниками відмічено мости через дві протоки, літо 2020 р. Фото: Google