Росія депортує з окупованих територій українців, які не отримали російського громадянства — деталі від правозахисника

1 месяц назад 0

Ілюстративне фото: mignews.ua
На окупованих територіях України Росія створила міграційні в’язниці, до яких відправляє українців, які не отримали російського громадянства. Згодом громадян України, яких Кремль вважає іноземцями, депортують. Про це сьогодні, 4 квітня, в ефірі телеканалу  повідомив директор Інституту стратегічних досліджень і безпеки, засновник “Східної правозахисної групи” Павло Лисянський.

“Люди з українськими паспортами, які виїхали на тимчасово окуповані території, а потім захочуть повернутися, то цих людей потім просто депортують уже. Таких випадків близько 3000. Це те, що нам відомо, швидше за все, таких випадків більше”, — зазначив він.
Лисянський звернув увагу, що Росія виплачувала по 50 тис. рублів українцям, які отримали на окупованих територіях паспорти громадян РФ.

“Ці гроші може отримати тільки громадянин Російської Федерації, тобто власник паспорта з тимчасово окупованої території. За весь час провели не більше мільйона виплат. Тобто всі розмови, що 90% людей на тимчасово окупованій території паспортизовані, це неправда. Тому що ми бачимо, що репресії посилюються, що людей депортують. Усі факти говорять про те, що, можливо, на тимчасово окупованій території під примусом отримали паспорти не більш як мільйон людей. І то це тільки ті, які оформляли паспорти з 2019 року. Нагадаю, що видача паспортів Російської Федерації розпочалася ще в період Мінських домовленостей. Саме тоді, всупереч усім законам, на тимчасово окупованих територіях Луганської та Донецької областей Росія почала видавати ці паспорти”,  — пояснив правозахисник.
Він додав, що на окупованих територіях Запорізької та Херсонської областей російські паспорти отримала мінімальна кількість українців.
Нагадаємо, директор громадської організації “Інститут стратегічних досліджень і безпеки”, засновник “Східної правозахисної групи” Павло Лисянсь​кий розповів, якими ​методами Кремль змушує українців отримувати паспорти громадян РФ на окупованих територіях.