Росіяни виділили на окупаційні медіа Херсонщини майже $5,7 млн

3 месяца назад 0

У 2024 році росіяни планують витратити на медіасферу тимчасово окупованої частини Херсонської області 526 790 900 рублів, що становить майже $5,7 мільйона.
Таку цифру містять , який 5 березня затвердила окупаційна дума. 
Яка сума була передбачена до змін – невідомо, адже додаток до бюджету росіяни в грудні 2023 року не опублікували.
Розпорядником усіх коштів є окупаційне управління інформаційної політики Херсонської області, яке очолює . 
На що саме окупанти планують витрачати гроші На окупаційне телебачення та радіомовлення передбачено витратити 330,9 мільйона рублів (приблизно $3,5 млн). Майже всю суму – 330 млн – становить субсидія бюджетним, автономним та іншим некомерційним організаціям. Ще 997 тисяч рублів – заробітна плата персоналу окупаційних держустанов. 
Скоріше за все, всі ці кошти підуть на окупаційний телеканал “Таврія”.
Зараз поки що є дві ТРК «Таврія»: «державне унітарне підприємство» зареєстроване 15 червня 2022 року з юридичною адресою в Херсоні і «автономна некомерційна організація Херсонської області «Телерадіокомпанія «Таврія» зареєстрована 22 березня 2023 року з юридичною адресою в місті Генічеську.
«Державне унітарне підприємство «Херсонська обласна телерадіокомпанія «Таврія» в серпні 2022 року очолив , в минулому – директор телекомпаній «Оплот ТВ», створеної в Донецьку в 2014 році під час російської окупації міста на вкраденій технічній базі кількох місцевих телеканалів. Зараз ця установа перебуває в процесі ліквідації. Її керівником і ліквідатором вказана в реєстрах .
Директором «автономної некомерційної організації Херсонської області «Телерадіокомпанія «Таврія» значиться  – кримчанин, який в 2014 році активно підтримав російську окупацію півострова. Він працював заступником директора прокремлівського медіа «NewsFront», власником якого є кримський колаборант Костянтин Книрік. Через цю посаду Глотов потрапив під санкції України, Великої Британії,  США, Канади, Австралії та Нової Зеландії.
На друк періодики та видавництво росіяни заклали в бюджеті 44 млн рублів. З них 20 млн мають піти на закупівлю товарів, і по 12 млн рублів – на заробітні плати та субсидії окупаційним установам. 
Відомо, що росіяни . За даними російського реєстру, на окупованій частині Херсонської області виходять друком обласна газета “”. Перший номер цього видання окупанти надрукували у червні 2022 року. Але, судячи з інформації в російських реєстрах, «державна казенна установа Херсонської області «Об’єднана редакція «Наддніпрянська правда» зареєстрована 5 травня 2023 року.
Також виходять районки: “Каховська зоря”, “Чорноморець”, “Каланчацький вісник”, “Голопристанський вісник” та “Нова Каховка”.
Підконтрольні окупаційній владі Херсонщини медіа повідомляють про існування газети «Точка відліку», яку нібито видає фейкова «Херсонська міська військово-цивільна адміністрація». Але в російських реєстрах немає даних про таке видання.
Водночас 151 млн рублів у бюджеті передбачено на статтю витрат “Інші питання в галузі засобів масової інформації”. 
З цієї суми 21 млн планують виділити на зарплати, найімовірніше, працівників окупаційного інформаційного управління, 51 млн – на забезпечення діяльності органів окупаційної влади, і 50 млн – на закупівлю товарів та послуг. 
Останні чотири рядки бюджету окупаційного управління присвячені фінансуванню контенту. Витрати тут прописано дуже нечітко. Наприклад, 30 млн рублів планують витратити на послуги з реалізації інформаційної політики органів окупаційної влади. Ці гроші підуть на ведення російських державних пабліків у соціальних мережах (так у бюджеті й написано), кураторство муніципальних центрів управління, інформування громадян про діяльність окупаційної влади в інтернеті за ЗМІ. 
Тут же передбачено 80 млн на фінансування інших організацій, зокрема некомерційних, за двома різними кодами бюджетних призначень. Не виключено, що саме ці гроші і отримуватиме «автономна некомерційна організація Херсонської області «Телерадіокомпанія «Таврія».
Ще 50 млн рублів росіяни витратять на соціальну рекламу. 
Нагадаємо, під час російської окупації Херсона в місті на базі захопленої філії Суспільного запустили . Окупанти захопили приміщення філії Суспільного 3 березня 2022 року, замінували та вимкнули телевізійний сигнал українського телебачення.
Херсонська обласна прокуратура розпочала кримінальне провадження за фактами захоплення та мінування силовиками РФ будівлі херсонського філіалу Суспільного мовника – за ст. 341, ч. 1 ст. 438 КК України (захоплення державних або громадських будівель, споруд, а також порушення законів та звичаїв війни).
Сергій Нікітенко, В’ячеслав Гусаков