«Афганці» захищали Україну з перших днів наступу Росії, — Порошенко

5 лет назад 0

Сьогодні, в День вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 30-ї річниці виведення військ з Республіки Афганістан Президент Петро Порошенко зустрівся із ветеранами. Глава держави підкреслив, що величезна кількість «афганців» з перших днів революції Гідності і наступу Росії вирішили захищати свою Батьківщину. Їхні бойові навички стали в нагоді тоді, коли українська армія тільки ставала на ноги і вчилася давати реальну відсіч агресору.

«І попри війну, і попри економічну блокаду, попри анексію Криму, попри окупацію частини Донбасу нам з вами нашою єдністю вдалося зберегти свободу і незалежність України, зруйнувати російський сценарій розшматування України. Відроджена армія, відновлене економічне зростання, Угода про Асоціацію і поглиблена та Всеохоплююча Зона вільної торгівлі з ЄС, потужний вихід на його ринки – ЄС і всього світу, зміцнення української ідентичності, Томос про нашу духовну незалежність – це є результат великих зусиль нашого народу, в тому числі і ваших зусиль, дорогі ветерани. І ви, шановні ветерани, були в перших рядах тих, хто виступив на захист суверенітету, територіальної цілісності, державності України», — наголосив Глава держави.

Петро Порошенко додав: «Бойовий досвід воїнів-афганців став надзвичайно цінним для українських Збройних Сил. І часом був абсолютно незамінним в перші найтяжчі місяці війни. І сьогодні немало загартованих в бойових діях ветеранів перебуває на передньому краї боротьби з російським агресором, виконуючи завдання в складі Збройних Сил України, національної гвардії, державної прикордонної служби, Служби безпеки України та інших силових структур».

Президент підкреслив, що навіть за десятки років методи Кремля та імперські амбіції залишаються незмінними. Росія досі приховує втрати серед своїх військових, безіменно ховаючи тих, хто гине в Сирії і на Донбасі.