Росіянин, призначений «міністром освіти» окупаційного «уряду» Херсонщини, раніше контактував з місцевою агенткою ФСБ

8 месяцев назад 0

Громадянин Росії Олексій Галченков, призначений «міністром освіти» в окупаційному «уряді» Херсонської області, до вторгнення тісно спілкувався з місцевою колаборанткою Тетяною Кузьміч. Зрадницю підозрюють у багаторічній співпраці з ФСБ.

Про це йдеться в статті Nikcenter .

Олексій Галченков – єдиний серед росіян, працюючих в окупаційному «уряді» Херсонської області, хто бував в Україні, зокрема на Херсонщині, до повномасштабного російського вторгнення.

Серед російських чиновників, які зараз працюють на окупованій частині Херсонської області, Галченкова можна вважати ветераном. Він з’явився в регіоні ще в лютому 2022 року на початку окупації і очолив створене загарбниками «управління освіти Генічеського району». Окупаційним «міністром освіти» Галченков став після того, як з цієї посади пішов росіянин Михайло Родіков.

Як зʼясував Nikcenter, задовго до повномасштабної війни Олексій Галченков неодноразово відвідував Україну для участі в різних заходах. Зокрема, в жовтні 2011 року він брав участь у семінарі «Традиції та інновації в становленні сучасної школи: досвід слов’янського освітнього простору», який проводився у Херсоні. А в січні 2012 року він знову приїздив до південного регіону України, але вже у Нову Каховку, для «творчих зустрічей» з вчителями.

Усі ці заходи проходили під патронатом громадських організацій «Русская школа» і «Русская национальная община «Русичъ», які реалізовували в Україні, і зокрема на Херсонщині, програми російського фонду «Русский мир».

Громадську організацію «Русская национальная община «Русичъ» очолювала Тетяна Кузьміч – відома херсонська проросійська діячка. В серпні 2020 року їй підозру у державній зраді та заарештували як агентку російських спецслужб. Згодом зрадницю відпустили під заставу в 530 тис. грн.

Кузьміч і Галченков спілкувалися багато років, судячи з того, що в мережі можна знайти їхні спільні статті, а на сторінці Галченкова у Facebook розміщені скріншоти з онлайн-заходів, в яких вони разом брали участь.

​У грудні 2022 року Тетяна Кузьміч була призначена «заступницею губернатора з роботи з евакуйованими мешканцями». Відтак, можна припустити, що Галченков опинився на Херсонщині саме за протекцією Кузьміч.​

Раніше Nikcenter дослідив, , створеній для виготовлення і поширення російської пропаганди, а також – недостовірних відомостей про життя на тимчасово окупованій Херсонщині.