Що зараз відбувається на лівому березі Дніпра на Херсонщині – огляд групи ІС

5 месяцев назад 0

На Придніпровському напрямку противник продовжує свої спроби блокувати плацдарми передових підрозділів ЗСУ на лівому березі р.Дніпро та завадити їх збільшенню.

Протягом останніх 2-3-х діб, очевидно, противник намагався витіснити передові підрозділи ЗСУ з селища Кринки та з району сонячної електростанції північніше с. Підстепне.

Також, продовжуються бої по рубежу с. Піщанівка – с. Пойма (південно-східніше Антонівського залізничного мосту), й по напрямку Дачі – Олешки.

Протягом крайніх діб планомірна організація та проведення бойових дій для противника, певним чином, були ускладнені через кліматичні умови. Однак, це зовсім не означає, що він відмовився від досягнення своїх цілей.

Найбільш напружені бої зараз тривають в районі с. Кринки, де очевидно, командування противника вбачає для себе найбільшу небезпеку. По напрямку на с. Кринки діють підрозділи 26-го мотострілецького полку (мсп) 70-ї мотострілецької дивізії (мсд) 18-ї загальновійськової армії (ЗВА), підрозділи 144-ї окремої мотострілецької бригади (омсбр) зі складу 40-го армійського корпусу (АК), підтримані, принаймні, одним батальйоном зі складу 810-ї окремої бригади морської піхоти (обр МП).

Ця тактична група діє з півдня від с. Кринки (через лісний масив південніше н.п.), а також с боку с. Корсунка (північно-східніше н.п.), намагаючись не допустити розширення українського плацдарма, як у східній частині н.п., так й в районі озер Підстепний, Фролова та Казначійський.

В свою чергу, з південно-західного напрямку (з боку с. Козачі Лагері) по напрямку на с. Кринки діють підрозділи 328-го десантно-штурмового полку (дшп) зі складу 104-ї десантно-штурмової дивізії (дшд), підтриманні, принаймні, одним зведеним тактичним загоном (до батальйону) 10-ї окремої бригади спеціального призначення (обр СпП).

В боях за селище Кринки командування противника досить інтенсивно використовує також штурмові підрозділи (до 2-х рот) типу “Шторм – Z”.

Окрім штатних артилерійських частин та підрозділів 70-ї мсд, 7-ї  та 104-ї дшд, 144-ї омсбр дії передових підрозділів противника по напрямку на с. Кринки підтримують окремі вогневі підрозділи (батареї та дивізіони) 227-ї артилерійської бригади (абр) 49-ї ЗВА та 8-го артилерійського полку (ап) 22-го армійського корпусу (АК) 18-ї ЗВА.

Також, очевидно, що в оперативному підпорядкуванні вище зазначених частин та з’єднань, які діють по напрямку на с. Кринки, знаходяться підрозділи територіальних військ противника:

– 1445-го мсп ТрВ
– 404-го мсп ТрВ
– “добровольчого” батальйону БАРС-4
В свою чергу, по рубежу Піщанівка – Пойма, а також північніше с.Підстепне проти українських плацдармів оперують підрозділи:
– 205-ї омсбр 49-ї ЗВА
– 177-го окремого полку морської піхоти (оп МП) 58-ї ЗВА
– 385-го мсп ТрВ
– 171-го окремого десантно-штурмового батальйону (одшб) 7-ї дшд
– а також зведеної бригадної тактичної групи 7-ї військової бази (ВБ)

Окрім цього, у випадку “негативного развития событий” командування противника може додатково ввести у бій по цьому напрямку підрозділи 24-го мсп 70-ї мсд (вже розгорнутий в районі с.Раденськ), а також батальйон колаборантів БАРС-33 “Василий Маргелов”.

Ну й в районі м. Олешки, оперують підрозділи:

– 126-ї окремої бригади берегової оборони (обр БО) 22-го АК
– 127-ї окремої розвідувальної бригади (орбр) 22-го АК
– 81-ї “добровольчої” окремої бригади спеціального призначення (обр СпП) “Медведи”
– 95-го мсп 1-го АК (колишн. 123-й “полк”)

Додатково, противник може швидко задіяти на цьому напрямку підрозділи:
– 1253-го мсп ТрВ
– окремі підрозділи 1044-го мсп ТрВ
– батальйон колаборантів БАРС-Херсон.

Тепер, декілька загальних зауважень, щодо “резервних можливостей” противника на цьому напрямку
Очевидно, командування угрупування військ (УВ) противника “Днепр” таки спромоглося створити певний резерв для оперативного реагування на хід та розвиток подій в подальшому… Ймовірно, до його складу увійшли:

   – підрозділи 214-го танкового полку (тп) ТрВ
   – підрозділи 17-го танкового полку 70-ї мсд
   – підрозділи 28-го мсп 70-ї мсд
   – підрозділи 1044-го мсп ТрВ

Наскільки я розумію, це те, що генерал Теплинський планує “пустить в дело”, якщо ситуація на головному рубежі оборони УВ “Днепр” втратить усю свою “томність”…

На даний момент, щодо перспектив подальшого розвитку подій на Придніпровському напрямку, в сенсі резервних можливостей та спроможностей цього “восходящего гения” кремлівського розливу, мене найбільше цікавлять два ворожих з’єднання – 46-а та 47-а мотострілецькі дивізії (мсд) – їх місце знаходження, стан і структура.

Вони нібито формувались й продовжують формуватися на території окупованого п-ва Крим. Більше того, було повідомлення, що 47-а мсд вже нібито “сформирована”, увійшла до складу 40-го АК, й навіть вже встигла “отправить свои подразделения в зону сво”.
І так, частини й підрозділи 40-го АК дійсно вже задіяні у складі УВ “Днепр” (наприклад, підрозділи 144-ї омсбр), але основне з’єднання корпусу (47-а мсд), десь “потерялось”.

А це, достатньо важливий фактор.

Бо одна справа – УВ “Днепр” у нинішньому складі, й зовсім інша – ситуація, коли у генерала Теплинського + дві, нехай й “новосформованих”, але – мсд.

Так, за певною інформацією, обидві дивізії – трохи “недоделанные”, мають у своєму складі разом із “звично-штатними” 4-а “лінійними” полками (3 мсп + 1 тп), на ранг нижчий комплект решти дивізійних сил й засобів.

Тобто, там де повинен бути полк – дивізіон, де повинен бути батальйон – рота і т.д. Наприклад, замість самоходного артилерійського полкусап – самоходний артилерійський дивізіонсадн, замість зенітного ракетного полкузрп – зенітний ракетно-артилерійський дивізіонзрадн, ну й т.д.

Тобто, основний принцип формування цих дивізій зрозумілий. Піхоти та танкістів – вистачає, а ось більш “складних” спеціалістів, підготовка яких потребує більше часу та зусиль – артилеристи, зенітники та інші, то вже є “трабли”.

Але, як би там не було, ці дві “умовно існуючі” дивізії являють собою все ж-таки достатньо вагомий аргумент. Однак, виключно у випадку своєї “матеріалізації” у складі УВ “Днепр”. Бо поки, як організоване та цілісне формування, діюче під єдиним командуванням, їх там не фіксують.

Цілком можливо, що якісь з полків територіальних військ (мсп та тп), якими досить “обильно нагружены” обидва УВ противника, що діють “по напрямку на Крим” (УВ “Днепр” та УВ “Запорожье”) – таки приписані до складу 46-ї чи 47-ї мсд, й формально обидві дивізії вже як нібито “сформовані та задіяні”.

Однак, в такому разі, моя стурбованість, на рахунок цих з’єднань противника, явно є перебільшеною.

Сподіваюсь, що так воно й є.
На вихідні спробуємо більш уважно подивитись на все це “теплинське кодло” й на його реальні спроможності.

Координатор   Костянтин Машовець